Министарство БиХ повукло саопштење о учешћу оружаних снага на прослави дана РС

У целости повучено саопштење Министарства одбране БиХ у којем је писало да унутар министарства и ланца командовања Оружаних снага (ОС) БиХ није прекршен ниједан законски ни подзаконски пропис поводом учествовања ОС Трећег пука на прослави, 9. јануара у Бањалуци.

Како је објашњено у Министарству одбране БиХ, претходно саопштење се повлачи у целини јер не одражава изнете ставове на јучерашњем састанку, преноси Танјуг

Уз извињење за, како се наводи, несмотреност у процесу одобравања саопштења, медијима је прослеђено ново саопштење у којем стоји да је на поменутом састанку, без прејудицирања одговорности, потврђена потреба да се изврши темељна анализа спроведених активности и процедура у вези са одавањем почасти. 

Агенција Бета је претходно пренела саопштење Министарства у којем је писало да су се Оружане снаге БиХ потврдиле и очувале као заједничка институција суштински усмерена на испуњавање њених законских обавеза.

Још је наведено да је поводом учешћа Оружаних снага (ОС) БиХ у прослави Дана РС јуче одржан састанак министарке одбране Марине Пендеш, заменика министра Сеада Јусића и Бориса Јеринића, секретара министарства Мухамеда Смајића, начелника Заједничких снага ОС БиХ генерал-пуковника Анте Јелеча, те заменикa начелника генерала Мирка Тепшића и Сенада Машовића.

Како је наведено, они су се сагласили у томе да на Министарство одбране и Оружаних снага БиХ не смеју и не могу утицати дневнополитичка збивања, и да представници министарства и Оружаних снага БиХ остају предани испуњавању свих планова и циљева који се налазе пред том Институцијом за наредни период – у вези са одржавањем просперитета, ефикасности и јачања ОС БиХ – спроводећи планове и извршавајући обавезе на домаћем и међународном плану.

Наглашена је и потреба да се анализира постојећа регулатива и да се изврши процена сврсисходности и оквира које та регулативе даје, и да се она доради како би се смањиле недоречености у њеној примени при спровођењу задатака Оружаних снага БиХ.

"С обзиром на наведено, менаџмент Министарства одбране БиХ планира одржавање састанка с члановима Председништва БиХ како би детаљније дефинисали одређене процедуре и тиме избегли евентуалне неспоразуме који из недовољно објашњених правила могу произаћи", наводи се у саопштењу које је касније повучено.

Учешће Оружаних снага БиХ у обележавању Дана РС, 9. јануара, додатно је подигло међунационалне тензије у БиХ, с обзиром на то да је Уставни суд БиХ оценио неуставним 9. јануар као Дан РС.

Команданткиња НАТО штаба у БиХ Жизел Вилц раније је упозорила да би учешће припадника Оружаних снага БиХ на било којој свечаности 9. јануара у Бањалуци било незаконито.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво