ОХР: Поређење РС и НДХ није основна порука Инцка

Након што су из Републике Српске кренуле реакције због тога што је високи представник Валентин Инцко упоредио Републику Српску са Независном државом Хрватском, из ОХР-а је саопштено да "основна порука није требало да буде ово поређење".

"Фокус поруке високог представника био је, као што је високи представник и раније често истицао, да се прекине с реториком окренутом ка поделама и да политичари коначно постигну договор о датумима које ова земља и њени грађани могу обележавати тако да се на једнак начин обухвате сви сегменти друштва. Током обележавања 9. јануара била су искључена два конститутивна народа, Бошњаци и Хрвати. Поврх тога, Уставни суд је три пута донео одлуку о овом датуму. У свакој држави одлуке Уставног суда су коначне и обвезујуће за све", пише у одоговору ОХР-а, преноси БХРТ.

Подсећамо, високи представник је коментаришући прославу Дана Републике Српске 9. јануара рекао да за међународну заједницу постоји само дејтонска Босна и Херцеговина и Република Српска која је добила свој легитимитет 21. новембра 1995. године у Дејтону.

"Ако бисмо почели славити 'празнике' као што је 9. јануар, онда би се неки могли досетити и да се слави, рецимо, 10. април, дан када је основана Независна Држава Хрватска (НДХ). Мислим да то никоме не пада на памет и да треба гледати према будућности, а не према прошлости", поручио је тада Инцко.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи