Ахметовић: Неко покушава да наруши односе Србије и БиХ

Заједничка комисија за надзор рада Обавештајно-сигурносне агенције БиХ затражиће од руководства те агенције да у најкраћем могућем року потврди аутентичност документа којим је, према тврдњама политичара из РС наређено прислушкивање званичника Србије, пише босански портал "Кликс".

Члан Заједничке комисије за надзор над радом Обавештајно-сигурносне агенције БиХ Садик Ахметовић рекао је за тај портал да још увек није потврђено да ли захтев ОСА-е постоји, што је кључна ствар да би се уопште могло разговарати на ту тему.

"И да постоји, ту нема ништа мимо закона. Онда је већи проблем како је недовршен документ исцурио из ОСА БиХ", рекао је Ахметовић и додао да ОСА има обавезу да штити интегритет државе и да стави под надзор све оне који уђу у БиХ са лошом намером, почевши од оних с терористичким циљем, обавештајном намером, организованим криминалом или било којим другим сегментом.

"Ту нема ништа спорно, посебно имајући у виду да БиХ има своје спољнополитичке циљеве, а они су ЕУ и НАТО савез. Ми смо свесни чињенице да се налазимо у простору где постоје различита мишљења унутар државе и региона у вези с тим тако да спољнополитички циљеви морају бити предмет заштите не само ОСА већ свих институција у БиХ", казао је Ахметовић.

Према његовим речима, у овом конкретном случају покушала се направити велика прича о прислушкивању функционера из Србије што апсолутно није тачно.

Како каже, кривично морају одговарати они који су изнели тајни документ из ОСА уколико се утврди његова аутентичност, а посебно спорним сматра што је потпредседник Народне скупштине РС Ненад Стевандић документ са ознаком "тајно" делио новинарима на конференцији у Бања Луци.

"Он нема никакве везе са ОСА. Морамо увести принцип одговорност за овакве ствари, јер без тога ћемо ући у дубље проблеме. Документ је неко погрешно интерпретирао медијима како би се додворио Србији на погрешан начин и нарушио односе БиХ и Србије", казао је Ахметовић и закључио да то није интерес обавештајних служби, али да ОСА мора спречити улазак страних агената на подручје БиХ.

Средином децембра у кабинет потпредседника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића стигла је пошиљка са ознаком "тајно", с документом о налогу ОСА БиХ за прислушкивање званичника Србије.

Стевандић је рекао да је тај документ упутио на адресе свих званичника у Републици Српској и српским представницима у институцијама БиХ, тражећи да се "утврди о чему се ради и да ли је било злоупотребе" и истакао да се тај документ мора анализирати на седници Народне скупштине и Владе Српске и да "неко из ОСА треба да сноси одговорност".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво