Из ФБиХ и даље стижу критике на рачун обележавања Дана РС

Дан након што је Република Српска обележила Дан Републике, 9. јануар, први пут као секуларни празник, из Федерације БиХ не престају осуде и критике са захтевима за утврђивање одговорности због, како наводе, непоштовања Устава и одлука Уставног суда БиХ, али и оптужбама да се Србија не понаша као гарант Дејтонског мировног споразума.

Професор Уставног права и бивши судија Уставног суда ФБиХ Омер Ибрахимагић наводи да је пресуда Уставног суда БиХ о противуставности 9. јануара као Дана РС неопозива, а да су реакције из РС и српских представника у руководству БиХ на, како је рекао, одређен начин нелогичне имајући у виду да је Уставни суд БиХ Дејтонска категорија.

Ибрахимагић каже да је Кривичним законом БиХ предвиђена кривична одговорност за непоштовање пресуда Установног суда, али да је проблем у томе што поступак треба да покрене Јавно тужилаштво по службеној дужности, а тај државни орган је, како каже, очито нефункционалан у том погледу.

Професор Уставног права и бивши судија Уставног суда ФБиХ је мишљења да институције БиХ нису у стању да спрече кршење Устава БиХ јер се не поштује одлука Уставног суда који је недлажан да штити Устав БиХ.

"Високи представник не реагује. Налазимо се у тешкој правно-политичкој ситуацији, ишчекивању и реакцијама. Позиција и опозиција РС-а не поштује пресуду Уставног суда, као ни члан председништва БиХ из РС. Могуће је очекивати реакцију Међународне заједнице, али када ће уследити то је непознато. Имаћемо овакву ситуацију све док не реагује Међународна заједница", истакао је Ибрахимагић за регионалну Н1 ТВ.

Сматра да Србија, која је потписник и обвезник Дејтона, не поштује исти и не врши своју функцију.

"Гарант су ЕУ и земље Контакт групе. Србија је са Хрватском и БиХ, као потписник, обвезник. Србија подстрекава РС на антидејтонско понашање уместо да као обвезник делује тако да РС поштује све анексе Дејтонског споразума", навео је професор Уставног права.

Сматра да би се РС другачије понашала да је Србија одговорна према обавезама које је преузела из Дејтонског споразума.

"Меморандум 2 Српске академија наука и уметности је политичко упутство за Србе у БиХ да не поштују Дејтонски споразум и суверентитет БиХ. Иза тог меморандума 2 САНУ-а стоји политика Републике Србије и Српска православна црква", рекао је Ибрахимагић.

Војни аналитичар Неџат Ахатовић сматра да РС пропада економски, катастрофална је социјална ситуација, тако да не преостаје ништа друго него правити "театар кича, шунда и шовинизма како би се скренула пажња".

"Говори се као да је под неким морањем и да је то држава коју граде од 1992. године. У том контексту треба посматрати све што се дешавало јуче. Индикативна је посета принца Карађорђевића. Одлуке ЗАВНОБиХ-а су прекрешене јер је престолонаследник после 83 године дошао у БиХ - то довољно говори о ситуацији", каже Ахатовић.

Ахатовић је мишљења да је организовање војне параде порука да све спремно за конфилкт.

"Без обзира што су медији у РС то хтели представити као поруку мира, питање је ко је слободан и шта је слободно у РС. БиХ је међународноправно признат субјект, а Република Српска је унутар ње. Питање је шта је то ослобођено!?", рекао је војни аналитичар, који је постројавање Трећег пешадијског пука ОС БиХ поводом обележавања Дана РС "детињасто понашање колективног шефа државе", додао је Ахатовић који је постројавање Трећег пешадијског пука ОС БиХ окарактерисао као "детињасто понашање колективног шефа државе".

"Када вам командант НАТО штаба у БиХ, Жизел Вилц каже да то не можете урадити, а ви онда то намерно урадите да би изазвали контрареакције, то је незрело понашање. Јако ме изненадио, сматрао сам га за одговорног политичара. Члан је председништва БиХ, а не РС", навео је Ахатовић за регионалну Н1ТВ.

Коментаришући присуство председника Србије Томислава Николића на јучерашњој свечаности у Бањалуци, Ахатовић каже да би он желео да се РС отцепи и припоји Србији.

То је, каже, Ахатовић, недвосмислено речено од Додика и Николића.

Посланик БПС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Заим Бацковић оценио је да изјава председника Републике Српске Милорада Додика о томе да "сања дан када ће РС бити део Србије" представља најаву насилног рушења уставног поретка БиХ и наставка геноцидне политике Радована Караџића.

"Овакву његову изјаву подржало је целокупно руководство Србије које је присуствовало прослави 'Дана РС-а који је Уставни суд БиХ прогласио неуставним. То Додиковом сепаратизму и антиуставном деловању даје међународни карактер", навео је Бацковић.

Током јучерашњег дана огласио се ОХР поруком да се у РС обележава неуставни Дан Републике, те да се Устав и одлуке Уставног суда морају поштовати.

Из Амбасаде САД је поручено да јучерашња прослава представља кршење владавине права и они који то чине морају за то да одговарају.

"САД подржавају постојање и статус Републике Српске и Федерације БиХ у оквиру суверене БиХ, као што је и гарантовано Дејтонским мировним споразумом", рекли су из Канцеларије за односе с јавношћу Амбасаде САД и истакли да је у оквир расправе неодговорно стављати Оружане снаге БиХ.

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић је најавио да ће тражити преиспитивање свих чињеница у вези са ангажманом припадника ОС БиХ у оквиру обележавања Дана РС и затражити утврђивање одговорности свих оних који су на било какав начин починили кршење закона и прописа.

Највише негодовања је и било због учешћа Трећег пешадијског РС пука на прослави Дана Републике које је постројио Младен Иванић, председавајући Председништва БиХ.

Једино је хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић поручио да се без потребе дижу тензије у вези са прославом Дана РС.

"Без потребе стално дижемо тензије, без обзира ко какве осећаје има према било којем датуму, па и 9. јануару. Бојим се да нас такав приступ неће далеко одвући", рекао је Човић.

Обележавање 9. јануара коментарисао се и у Хрватској, а министар спољних послова Давор Иво ССтир је рекао да то сведочи о процесу ескалације тензија у БиХ.

"То није процес који је започео данас и има утицаја неких представника међународне заједнице јер допуштају да се то у овом тренутку одвија без већих реакција", рекао је Штир и додао да на тај процес треба глдати мирне главе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи