Свечана академија поводом Дана РС

У Бањалуци је одржана свечана академија поводом Дана Републике Српске, уз присуство највиших званичника тог ентитета, председника Србије Томислава Николића и троје министара у Влади Србије – Небојше Стефановића, Неле Кубуровић и Александра Вулина.

На почетку су интониране химне Републике Српске и Србије, "Моја Република" и "Боже правде".

Присутнима се први обратио прослављени српски редитељ Емир Кустурица, који је одржао свечану беседу.

Критиковао је то што у Сарајеву покушавају да од Срба, који су жртве, направе фашисте.

Он је препричавањем анегдоте указао на то да му је Алија Изетбеговић некада давно казао да је важно да му је мајка муслиманка, док је он говорио да је Југословенка, те да је та реченица била водиља Алије и његових следбеника.

Према речима Кустурице, његов син Бакир је успео све да уруши и то у сарадњи са делом фантомске међународне заједнице, уз Хашки суд, који је кажњавао само Србе и понеке Хрвате.

Кустуцира је нагласио да им је на путу да од жртава, Србе направе злочинцима свети Стефан, због чега су одлучили да га руше.

"Није Свети Стефан само крсна слава владарске породице, већ патрон државе", нагласио је он.

Указао је на сарадњу Изетбеговића са Саудијском Арабијом, истичући да је то земља која не поштује ниједно поглавље Конвенције о људским правима, и која финансира исламистичке терористичке организације.

"Наша је невоља што се данас прошлост уважава само код оних који имају атомску бомбу", констатовао је он, додавши да због тога често пожели да има једну атомску бомбу, да му вири из џепа.

Казао је да Србима није преостало ништа друго него да се боре као и до сада, а да је за то неопходно да се заустави мазохистичко понашање највећег дела наше политичке и интелектуалне елите, која пристаје на понижавања, клечање пред политичким непријатељима, да се окану ситне вајде и прихвате стварност "макар као Миле Додик".

Изетбеговић, како додаје, обавља џелатски посао, задире нож у срце народу који потиче од Светог Стефана, којег су у илегалу протерали после исламске агресије.

Подсетио је на то да нема малог народа као што су Срби, који је свету даровао више научника, који је својом радном снагом градио Европу.

"Све што нам се дешавало протеклих 10 година јесте да су Луциферови шегрти усташе и хангар дивизије испале хероји, а нас децу партизана проглашавају фашистима", казао је Кустурица, додајући да нису признали наше жртве већ уништили сви славну прошлост.
Србима су, како је подвукао, истина и правда увек били најважнија исхрана.

РС је важна, како је рекао, јер се једино овде чује да су Срби протерани из Хрватске, да су бежали одавде у Србију, да су протерани са Косова, колико жртава су имали, и да су једини којима слобода нема цену.

Николић: Срби се већ 25 година боре за РС 

Председник Србије Томислав Николић поручио је да не треба да се заносе неки у Сарајеву да је могућа успешна Босна и Херцеговина без успешне Републике Српске, те подсетио на то да је Српска настала зато што су други хтели да разбију Југославију.

Николић је, у обраћању на свечаној академији поводом Дана РС, истакао да се Срби већ 25 година боре за РС.

Према његовим речима, некима смета РС, смета им Свети Стефан, сметају они који су дали живот за Српску, јер она својим постојањем подсећа на то да има Срба у БиХ и да план да нестану из БиХ није успео, да имају специјалне односе са Србијом и да то никада ниједан век, ни миленијум, ниједан човек ни звер неће успети да прекину.

Николић је истакао да ћемо за 25 година "видети друге људе који ће седети овде, али ће имати исту љубав у срцу и иста осећања".

"РС је настала зато што су други хтели да разбију Југославију. Када би ми правили РС да није дошло до разбијања српског народа? Сада када је створена, и када јој ни у Дејтону нико ништа није могао, наша је света дужност да опстане, расте и да се развија", поручио је Николић.

Навео је да је одрастао у сасвим друго време, да воли БиХ, и да јој жели сваки напредак, али да се не заносе неки људи у Сарајеву да има успешне БиХ без успешне РС.

"То није могуће, исто као што добро знамо да нема успешне РС без успешне БиХ. То само треба ускладити", нагласио је он.

Николић је рекао да Срби не мрзе никога, док неки мрзе српског свеца.

"Они се усуђују да одлучују који ћемо дан да славимо. То није борба против дана већ славе. Ваљда би да нам забране славу", указао је он, додајући да "славимо што смо преживели и што нису могли да нам учине овде исто као и у Хрватској и на Косову и Метохији".

"Док има РС има и Србије, иако важи, док год има Србије има и РС. Знам да је ваш улог много већи и честитам на свему што се урадили", казао је Николић.

Указујући на референдум, он је констатовао да се само референдуми српског народа не поштују.

"Имате поруку да, а ја представљам грађане Србије, сви који нешто о нечему одлучују данас у Србији желе да продубимо и појачамо наше специјалне везе", истакао је он.

"Нека живи РС у БиХ, али у тесној заједници са Србијом", закључио је Николић.

Додик: Славимо одлуку српског народа да живи у слободи

Након Николића, присутнима се обратио председник Републике Српске Милорад Додик.

Поручио је је да РС не мења своју европску оријентацију, али је указао на то да мора да изрази своју војну неутралност и да буде искључиво везана за Србију и њене оријентације.

Босна и Херцеговина данас није добро место за живот ниједног од њених конститутивних народа, рекао је он на свечаној академији поводом Дана Републике, и додао да је та земља заглављена у бошњачком национализму и међународном интевенционизму, који је, према његовој оцени, антисрпски.

Странци често говоре, казао је он, да Република Српска није угрожена и да је економија битнија.

"Наше искуство нам показује да економија никада и нигде није решила ниједно политичко питање", поручио је Додик, додавши да Република Српска никада не сме да дозволи да буде угрожена.

Он је такође рекао да је важно неговати добре односе са Русијом и Кином, са којима је и до сада овај ентитет остваривао добру привредну сарадњу.

"Важно је да наставимо да градимо Републику Српску као што смо је досада градили. РС је трајна категорија на овим просторима и прославља тек 25. рођендан. Гласно и јасно демантујемо све сумње да један од најзначајнијих датума обележавамо из ината, то није инат већ српска историја и прослава наше одлуке да ћемо живети као слободни људи", рекао је председник РС.

Говорећи окупљенима, Додик је поручио да је Република Српска настала у миру, а да се ратом "бранила, одбранила и након тога изградила".

Данас се у Републици Српској, поручио је он, славе српски начин живота и одлука српског народа да живи у слободи, поштујући жртве које су за њу многи поднели.

Понос и јединство су, рекао је ентитетски председник, кључне речи на данашни дан и целом свету, поручио је, треба показати да су Срби јединствени у прослави данашњег дана.

"То су биле кључне речи и пре 25 година и данас. Тада се родила Република Српска и зато можда некима смета наш велики дан, али ми бисмо били мали да смо пристали да нам тај празник одузму", поручио је Додик присутнима.

Додик је навео и да се референдумом, на којем су грађани Републике Српске скоро стопроцентно одлучили да желе да се 9. јануара облежава као Дан Републике, показало да је воља народа најважнија и да Срби, иако су мали народ, могу све, ако то желе, али, како је истакао, не угрожавајући никог.

Свечаној академији у спортској дворани "Борик" у Бањалуци присуствовали су и председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, патријарх српски Иринеј, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, премијерка Српске Жељка Цвијановић, министри у владама Републике Српске и Србије.

Акадамији су присуствовали и принц Александар и принцеза Катарина Карађорђевић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници Републике Српске у институцијама БиХ, лидери политичких партија из Републике Српске, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов и амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, директор Јеврејског културног центра у Бањалуци Арије Ливне, представници дипломатског кора и званице из јавног, друштвеног и политичког живота.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара