Опозиција у ФБиХ: Дан РС је мали државни удар

Постројавање припадника оружаних снага Босне и Херцеговине у Бањалуци током обележавања Дана Републике Српске је нека врста државног удара и на то се мора одмах и одлучно реаговати, сматрају три највеће опозиционе политичке странке у БиХ, пренела је "Хина".

Након што је, како се наводи, по налогу председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића четрдесетак припадника оружаних снага БиХ ипак постројено у Бањалуци у недељу и данас, иако за то нису дали сугласност ни државни врх ни државно министарство обране, Социјалдемократска партија БиХ (СДП БиХ), Демократска фронта (ДФ) и Грађански савез (ГС) сматрају да је тиме уништен законом дефинисани заповедни ланац и урушена цела структура функционисања оружаних снага.

"Нема дилеме да је дошло до мини државног удара", стоји у заједничком саопштењу, у којем се, поред Иванића, сукривцем сматра и министарка одбране Марина Пендеш, за коју у опозицији тврде да поступа по налозима свог страначког шефа Драгана Човића, челника ХДЗ БиХ, који је у добрим односима с председником РС Милорадом Додиком.

Иванићеви поступци и изостанак реаговања министарке Пендеш, оцењује опозиција, довели су до слома ланца заповедања војском и подривања улоге Председништва БиХ као колективног врховног војног заповедника.

"Сматрамо да су Иванић и Пендеш, односно Драган Човић, на овај начин насрнули не само на уставно-правни поредак него и на мир у Босни и Херцеговини. Стога тражимо од (бошњачког члана Председништва БиХ) Бакира Изетбеговића да нареди председавајућем Савета министара Денису Звиздићу да хитно сазове седницу Савета за националну безбедност, којим председава по службеној дужности, и затражи истрагу од Обавештајно-сигурносне агенције (ОСА) и Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) о подривању војне и обрамбене моћи и оружаној побуни, како је дефинисано кривичним законом БиХ", затражиле су три опозиционе странке. 

Бећировић тражи да 9. јануар буде дан сећања на жртве злочина 

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Денис Бећировић (СДП БиХ) упутио је у парламентарну процедуру Предлог закона о проглашењу 9. јануара даном сећања на жртве ратних злочина и геноцида које су "починили органи самопроглашене и нелегалне такозване Српске републике Босне и Херцеговине / Републике Српске". 

Бећировић је данас на конференцији за новинаре у Сарајеву истакао да је 9. јануар антидејтонски датум, антиуставан, незаконит и апсолутно неприхватљив, пренела је Фена.

Према његовом мишљењу, "9. јануар је један од најцрњих датума у историји БиХ, Европе и света након Другог светског рата".

"Тај датум апсолутно нема никакво правно упориште ни у Дејтонском мировоном споразуму ни у Уставу БиХ. Међународна заједница је већ нагласила да је то неприхватљив датум. Уставни суд БиХ је донео коначну и обавезујућу одлуку и о томе више нема расправе", рекао је Бећировић.

Тврди да не постоји никаква правна веза између 9. јануара и Дејтонског мировног споразума и уставног поретка БиХ.

"Устав БиХ је врло јасно прописао да континуитет има само држава БиХ. Нема ни једног члана, ни једне реченице која говори о континуитету ентитета", рекао је Бећировић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво