Штир: Обележавање дана РС ескалација напетости у БиХ

Обележавање Дана Републике Српске, упркос супротној одлуци уставног суда БиХ, сведочи о процесу ескалације тензија у Босни и Херцеговини, рекао је хрватски министар спољних и европских послова Давор Иво Штир.

"То није процес који је започео данас и има утицаја неких представника међународне заједнице јер допуштају да се то у овом тренутку одвија без већих реакција", рекао је Штир. 

Оценио је и да су некада хрватски челници били санкционисани и за много мање ствари.

"Морамо зато мирне главе гледати овај процес. Хрватска је дала велики допринос у Босни и Херцеговини, али је често након тога добијала само оптужбе да је била агресор и наши часници добијају оптужнице. У тим околностима једино желим позвати све актере у БиХ да на миран, одговоран начин, за столом, пронађу решење за отворена питања која постоје међу три конститутивна народа", рекао је Штир.

Упитан да прокоментарише да ли зна са ким се председница Колинда Грабар Китаровић састала у САД прошле недеље, Штир је тркао да се сигурно ради о састанцима који су придонели афирмацији Хрватске.

"Министарство у потпуности подржава активности председнице. Њен саветник за спољну политику седи на колегијуму у Министарству спољних и европских послова сваки дан. То је пракса коју сам ја увео као министар, тако да имамо усклађену спољну политику и да говоримо једним гласом", тркао је Штир.

Штир је у Подрутама био на комеморацији поводом 25. годишњице погибије петорице проматрача мисије ЕУ, четворице Италијана и једног Француза, чији је хеликоптер 7. јануара 1992. године срушио пилот ЈНА ракетом испаљеном из МИГ-а.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи