Албанци у Македонији траже промену Устава и дебату о застави

Албанске партије које су на недавним ванредним парламентарним изборима добиле мандате у Собрању Македоније, усвојиле су данас заједничку платформу за преговоре о формирању нове македонске владе. Албански премијер Еди Рама назвао је платформу "историјском".

Изјавом коју су потписали Демократска унија за интеграције (ДУИ), Покрет Беса и коалиција Алијанса за Албанце, тражи се промена Устава ради увођење албанског као другог службеног језика, тражи се и једнака заступљеност Албанаца у свим државним институцијама, и њихово укључивање у преговоре с Грчком о решавању спора о називу Македоније.

Тим документом се тражи и дебата о химни, застави и државном грбу Македоније, да би државни симболи рефлектовали мултиетничност и етничку равноправност.

Платформа три албанске странке које су заједно добиле 18 мандата у парламенту, и без којих не може да се формира нова влада, има седам тачака.

Албански премијер Еди Рама назвао је "историјском" заједничку платформу коју су усвојиле албанске странке, преноси приштински Зери.

Рама је на свом налогу на Фејсбуку навео да је то "историјски корак" и поручио да Албанци не преговарају због фотеља.

"Тај корак представља историјски израз заједничке воље албанских странака у Македонији", рекао је Рама.

Преговоре о формирању владе са албанским странкама најавили су лидери обе највеће странке - ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског и Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева.

Те странке су добиле највише посланичких мандата на ванредним парламентарним изборима 11. децембра (ВМРО ДПМНЕ 51, а СДСМ 49), али ниједна не може да формира владу без албанских посланика у парламенту који има 120 места.

Документ који су на иницијативу ДУИ Алија Ахметија потписали та странка, Покрет Беса и коалиција Алијанса за Албанце, објављен је два дана пред крајњи рок у којем председник Македоније Ђорђе Иванов треба да мандат за формирање владе да лидеру странке која је освојила највише посланичких места - Николи Груевском.

Уколико председник ВМРО ДПМНЕ и биши премијер, у року од 20 дана не успе да формира владу, мандат за то добија председник СДСМ Зоран Заев.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи