Дан РС без оркестра Оружаних снага БиХ

Министарство одбране Босне и Херцеговине опозвало је одлуку о ангажовању припадника Оружаних снага на церемонијалним активностима поводом 9. јануара у Републици Српској, после писма из НАТО штаба у БиХ, којим је упозорено на то да би се тиме прекршио закона о одбрани.

Како је јавила регионална Н1, првобитна одлука је измењена, па ће сада војни оркестар Оружаних снага БиХ моћи да учествује само осмог јануара, али не и деветог. Када је у питању ангажман почасне јединице ОС БиХ, Министарство одбране очекује изјашњавање Председништва БиХ, навела је та телевизија.

У Министарство одбране БиХ стигао је захтев председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића да се приликом његовог појављивања на обележавању 9. јануара, као Дана Републике Српске, ангажује почасна јединица ОС БиХ, на коју он има право као члан Врховне команде Оружаних снага, што је у Министарству првобитно и одобрено.

Ипак, како преноси Н1, након писма из НАТО штаба у БиХ, којим се упозорава на то да је учешће било ког припадника Оружаних снага БиХ у било којем делу програма Дана Републике Српске неуставно, Министарство одбране БиХ је опозвало своју одлуку о ангажману Оружаних снага БиХ.

Бригадни генерал Жизел М. Вилц, команданткиња НАТО штаба Сарајево, навела је данас у саопштењу да је у овом случају институционални и правни оквир јасан.

"У овом тренутку, учешће било ког припадника ОС БиХ у било ком делу програма 'Дана Републике Српске' 9. јануара, представљало би кршење Закона о одбрани. Према закону, те особе би подлегале дисциплинским мерама, укључујући и отпуст из војне службе. Њихови поступци би се могли разматрати и у контексту Анекса 1А Општег оквирног споразума за мир у БиХ", стоји у саопштењу бригадног генерала госпође Жизел М. Вилц.

"Систем пукова, укључујући и Трећи (Република Српска) пешадијски пук, успостављен је споразумом сва три конститутивна народа, како би се креирао одобрени механизам за неговање посебних наслеђа и традиција. У складу с договореним, све активности пукова морају се одобрити кроз ланац командовања који је дефинисан законима и прописима у области одбране", навела је она.

Према њеним речима, министарка одбране је била у праву када није одобрила учешће ОС БиХ у активностима 9. јануара.

"Припадници ОСБиХ су положили заклетву да ће бранити уставни поредак БиХ. Осим тога, Закон о одбрани јасно каже да активности које су у супротности са Општим оквирним споразумом за мир представљају основ за смену с дужности.

Министарство: Незавидан положај 

Министарство одбране Босне и Херцеговине опозвало је одлуку о ангажману припадника Оружаних снага на церемонијалним активностима поводом 9. јануара у РС, јер су се нашли у ситуацији у којој нису компетентни да одлучују, потврдила је Фени у име Министарства Ума Синановић.

Она је рекла да су се као институција нашли у незавидној ситуацији, јер су им данас упућена два писма, од НАТО штаба у Сарајеву и од председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића.

"Бригадни генерал госпођа Жизел Вилц, командант НАТО Штаба Сарајево, подржава 8. јануар, али је споран ангажман припадника дан после, 9. јануара, а председавајући Председништва Иванић, члан Врховне команде, упутио је захтев за ангажман почасне чете ОС БиХ за одавање почасти, на 9. јануар", објаснила је Синановићева.

Према њеним речима, ситуација је незавидна јер морају да послушају Врховну команду, а с друге стране, имају став НАТО Штаба који је укључен у процес реформе одбране.

"Из тог разлога, Министарство је стопирало и ставило ван снаге део одлуке који се односи на 9. јануар и упутило Председништву БиХ све ове чињенице на разматрање и доношšење коначне одлуке. Министарство и није компетентно да у овој ситуацији доноси одлуку поред Врховне команде", истакла је Синановићева.

Председништво БиХ јутрос није постигло консензус о учешћу Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ на обележавању Дана Републике Српске 9. јануара.

Из Председништва БиХ је саопштено да је председавајући Председништва из реда српског народа Младен Иванић био за учешће пешадијског пука Оружаних снага на обележавању Дана РС у Бањалуци, а бошњачки члан Бакир Изетбеговић против њега.

Република Српска је затражила учешће Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ у активностима на обележавању 9. јануара.

Министарка одбране БиХ Марина Пендеш делимично је усвојила захтев, дозволивши учешће војног оркестра Оружаних снага БиХ на церемонији одавања почасти страдалим припадницима војске РС-а.

Потом је председник РС-а Милорад Додик ипак рекао да одбацује парцијално учешће, наглашавајући да су Оружане снаге дужне да се одазову позиву ентитета РС.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара