Прва жртва зиме у Хрватској

У Хрватској је регистрована прва жртва хладноће, а реч је о женској особи која је пронађена јутрос на путу између Хлебина и Габајеве Греде код Копривнице. У Црној Гори и Хрватској издат црвени метео аларм.

Обдукцијом није установљена насилна смрт, па је искључена могућност да је жена страдала у саобраћају. Претпоставља се стога да је жена умрла од последица смрзавања, пренео је загребачки Јутарњи лист.

Незванично, лист сазнаје да је реч о мајци троје мале деце.

Хидрометеоролози у Хрватској и Црној Гори издали су црвени метео аларм за данас и сутра, док је БиХ и даље у нараџастом, а нових 15 центиметара снега и местимична магла значајно отежавају кретање на већини путева у тој држави.

Хрватски метеоролози су издали црвени метео аларм са упозорењем да се у тој држави очекује веома хладни талас који ће током викенда спустити температуру ваздуха и до минус 20 степени Целзијуса, уз јак, олујни и оркански ветар, који ће значајно појачати осећај хладноће.

Црвени метео аларм је издат за Истру, Кварнер и Кварнерска острва, као и Велебит и северну Далмацију и на снагу ступа у поноћ.

Поред ниских температура упозорава се на олујну и орканску буру чија ће средња брзина бити од 45 до 95 километара на сат, с најјачим ударима 110 до 185 километара на сат.

Због притицања хладне ваздушне масе поларног порекла у Хрватској се идућих дана очекује раздобље зимске хладноће која ће бити праћена местимичним снегом, на Јадрану и неверама, а особито у Далмацији и орканском буром, саопштено је из ДХМЗ.

У Далмацији се очекује продуљено раздобље велике хладноће с максималним температурама испод нуле, при чему ће јак, олујни и оркански ветар знатно појачати осећај хладноће, али и допринети смрзавању мокрих и водених површина.

Грађани су упозорени да што мање времена проводе на отвореном или у негрејаном затвореном простору, да пре изласка на отворено слојевито обуку довољно топлу одећу и обућу и не забораве да заштите главу и шаке.

Према прогнози метеоролога у Црној Гори се очекује облачно време, повремено са слабим снегом, уз појачани северни и северосточни ветар, са ударима повремено олујне, понегде и орканске јачине.

Јутарња температура ваздуха биће од -19 до -1, највиша дневна од -16 до 1 степен“, саопштено је из ХМЗЦГ.

Из Црногорског електродистрибутивног система су упозорили да овакве временске неприлике могу имати значајан утицај на систем дистрибуције електричне енергије нарочито у северном делу Црне Горе.

Из "Црнагорапута" саопштили су да је сва механизација сто одсто приправна и укључена.
Из Дирекције за саобраћај су апеловали на возаче да због најављеног невремена избегавају да возе ноћу, да вожњу прилагоде условима и стању на путу и важно је да знају да со не реагује на температурама испод минус осам степени.

Због нових снежних падавина у Босни и Херцеговини саобраћај се на свим путним правцима одвија отежано, нарочито на деоницама у вишим пределима.

Забележено је нових 15 центиметара снега, а престанак падавина се очекује сутра.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво