Румунија добила нову социјалдемократску владу

За владу коју ће водити 43-годишњи Сорин Гриндеану гласало је 295 посланика, а против је било 133 чланова румунског парламента.

Нова румунска влада коју воде социјалдемократе на челу са премијером Сорином Гриндеануом добила је поверење националног парламента и званично је изгласана.

Ројтерс наводи да је влада имала "комотну разлику" приликом гласања и да ово представља повратак социјалдемократа на власт после једногодишње паузе.

За владу коју ће водити 43-годишњи Гриндеану гласало је 295 посланика, а против је било 133 чланова парламента.

Владајућа румунска Социјалдемократска партија (ПСД) која је победила на парламентарним изборима 11. децембра претходно је предложила министре.

"То је влада састављена од људи са искуством, стручним знањем и радном етиком потребном да се примени програм наше владе", рекао је новинарима лидер ПСД-а Ливиу Драгнеа.

Шевил Шајде коју је странка првобитно именовала за мандатара, што је председник Румуније Клаус Јоанис одбио, биће заменица премијера и министарка за регионални развој.

За министра спољних послова именован је седамдесетпетогодишњи Теодор Меласкану који је ушао у министарство спољних послова током комунистичке ере, наводи АП.

Меласкану је био министар спољних послвоа од 1992. до 1996. године а неколико дана и 2014. године. Он је такође био на челу румунске спољнообавештајне агенције, подсећа АП.
У влади ће бити и дугогодишњи посланик Виорел Стефан који је на челу министарства финансија, а на чело министарства правде именован је левичарски посланик Флорин Јордаке.

За министра рада предложена је Лиа Олгута Василеску, против које је прошле године подигнута отпужница за корупцију и злоупотребу положаја у циљу прибављања и прања новца.

Гриндеануова партија је однела убедљиву победу на изборима 11. децембра и, заједно са коалиционим партнером АЛДЕ, има 250 од укупно 465 посланичких места у оба дома парламента.

Румунски председник Клаус Јоанис је 30. децембра прихватио да на место премијера дође Гриндеану, 43-годишњи бивши заменик градоначелника Темишвара, подсећа Ројтерс.

Председник Румуније је претходно одбацио предлог левичарске Социјалдемократске партије да именује Севил Шајде за мандатара за састав нове владе.

АП је раније пренео да би Шајде, да је изабрана, била прва жена премијер и прва муслиманка на тој позицији у Румунији.

Клаус је, како наводи та агенција, био против номинације Шајде због због подршке коју је њен супруг, рођени Сиријац, изразио сиријском председнику Башару ел Асаду на друштвеним мрежама.

Шајде, која је мање позната јавности, била је министарка за регионални развој шест месеци у 2015, а претходно је у том министарству радила од 2012. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара