Изетбеговић позвао Николића да размисли о доласку у Бањалуку

Бошњачки члан Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић позвао је председника Србије Томислава Николића да размисли о доласку у Бањалуку на обележавање Дана Републике Српске, 9. јануара.

"Господин Николић би требало да дође у фебруару у Сарајево. Када је у питању долазак у Бањалуку, јавно бих га замолио да размисли о тој ствари. Добродошао је увек, али зарад бољих односа на које се заклињемо сви, нека размисли о чињеницама", истакао је Изетбеговић за регионалну телевизију Н1.

Према његовим речима, 9. јануар је као празник укинут одлуком Уставног суда БиХ.

"Дакле, 9. јануар је укинут одлуком Уставног суда као дан ентитета РС. У апелацији, али и по мишљењу Венецијанске комисије, која је експертско саветодавно тело, најреферентније при Савету Европе. Утврђено је да се ради о дискриминишућем празнику. Нико нема ништа против РС ни да она слави дан настанка, али то не треба да буде дан који вређа друге људе у том ентитету", истакао је Изетбеговић.

Изебеговић је додао да Николић не би требало да својим доласком стане на страну "нечега што дискриминише било кога у БиХ".

"Радовало би ми да дође неки други дан и да се не придружује прослави која ће повредити било кога у БиХ", закључио је бошњачки члан Председништва БиХ.

Изетбеговић је рекао и да не долази у обзир да припадници Оружаних снага БиХ учествују у обележавању Дана РС.

"Наравно да то не долази у обзир, јер то би било супростављање одлукама Уставног суда и не би било по закону БиХ. Не би требало да игноришу одлуке Уставног суда ни да им пркосе, и зато не бих да спекулишем о санкцијама, јер се то не би смело десити", рекао је Изетбеговић.

Бањалучки медији су данас пренели да је из Министарства одбране БиХ потврђено да ће војни оркестар Оружаних снага БиХ учествовати у обележавању 9. јануара.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво