Представљена нова влада румунских социјалдемократа

Шеф румунских социјалдемократа представио је састав нове румунске владе предвођене Сорином Гриндеануом, састављене од 26 министара од којих осам жена и више нових личности које нису никад имале извршну функцију.

Председник владе Сорин Гриндеану (43) рекао је да су он и његове колеге ту да воде земљу а не да воде политику. Њега је председник државе Клаус Јоханис именовао за мандатара после више недеља неизвесности.

"Ово је млада влада, која носи наде Румуна, тим који ће добро функционисати и који ужива моје поверење", рекао је шеф румунских социјалдемократа Ливију Драгнеа, чија странка је победила на парламентарним изборима 11. децембра.

Румунски председник одбио је за мандатара Севил Шаијдех коју су социјалдемократе прво предложиле да буде премијерка, због могућих веза њеног сиријског супруга са сиријским председником Башаром ел Асадом. Она је у новој влади именована за вицепремијерку и министарку за развој и европске фондове.

Још седам жена имаће министарска места у новом кабинету, укључујући министарство унутрашњих послова, што је први пут у Румунији да је жена на челу тог ресора, као и министарство здравља и рада.

Финансије су поверене Виорелу Стефану, економисти мало познатом у Румунији, а правосуђе, важан ресор који надзире Брисел добио је посланик Флорин Јордаше.

Теодор Мелешкану (75) који је већ био шеф румунске дипоматије између 1992. и 1996. долази поново на чело Министарства спољних послова.

Гриндеану ће у среду поднети списак министара парламенту на усвајање где коалиција социјалдемократа и Алде има солидну већину од 250 од укупно 465 посланика.

Гриндеану ће наследити владу под вођством бившег европског комесара Дачијана Чолоша, на власти од драматичног пожара у дискотеци у Букурешту у октобру 2015. због кога је пала претходна социјалдмократска влада.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво