Графит "Алах је велики" на католичкој капели у Словенији

Словеначка бискупска конференција и Исламска заједница Словеније осудиле су као провокацију и вандализам графите "Алах је велики" и "Шеријатски закон" који су осванули на зиду капелице Свете Соботе на Шмарној Гори близу Љубљане.

Графит на капелици, у популарном излетишту, снимили су јуче излетници и упозорили полицију, јавља Хина.

На једном од спољних зидова капелице излетници су пронашли поруку исписану великим латиничним словима "Allahu akhbar" (са сувишним "х" у другој речи), а на другом "Sharia", што су неки протумачили као исламистичку поруку и претњу словеначким хришћанима.

Медији наводе да је реч о вандализму који на верским објектима у Словенији и није тако ретка појава.

Словеначка полиција је саопштила да прикупља информације о догађају, који је изазвао осуду јавности.

Прва је реаговала Исламска заједница Словеније, која је у кратком саопштењу оштро осудила наведени вандализам као неприхватљив и додала да од полиције очекује откривање починилаца.

Словеначка бискупска конференција је саопштила да се ради о чину усмереном против верске толеранције и поступку који државни органи требају да истраже и санкционишу.

Хина наводи да неки десно оријентисани портали и удружења у чину на Шмарној Гори виде доказе о наводном расту радикализације словеначких муслимана, углавном досељеника из Босне и Херцеговине.

Алеш Хојс, који је био министар одбране у влади бившег премијера Јанеза Јанше, навео је на својем профилу на Твитеру да је капелица на љубљанском излетишту "оскрнављена муслиманским паролама" и запитао се зашто полиција не реагује енергичније.

Хина наводи да провокативни графити нису реткост на црквама у Словенији, али да до сада нису садржали "исламистичке" поруке него су обично као својеврсне политичке поруке били упућивани "клеру" или "клерофашистима".

Прошле је године у Словенији забележено и неколико тежих испада и провокација усмерених против одређене вере. Тако су на градилишту џамије у Љубљани у два наврата нађене бачене свињске главе, а у цркви у Копру је наводно неуравнотежена особа уништила чекићем барокни дрвени кип Богородице са малим Исусом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво