РС објавила своје резултате пописа становништва

У Републици Српској живи 1.176.372 особа, од којих више од 82 одсто чине Срби, 2,2 одсто Хрвати и 12,6 одсто Бошњаци, показују резултати пописа становништва, који је спроведен у Босни и Херцеговини 2013. године, а које је данас објавио Завода за статистику РС.

Ти подаци значајно се разликују од оних које је у јулу објавила државна Агенција за статистику, примећује Хина.

Како наводи, у поређењу са резултатима Агенције за статистиску БиХ, чију је исправност прихватила Канцеларија за статистику Европске уније (Евростат), реч је о одступању за више од 50.000 особа.

У РС раније су тврдили како је споран статус око 200.000 особа, подсећа агенција.

Власти РС раније су одбиле признати консолидиране резултате пописа обрађене и објављене на државном нивоу, тврдећи да су нетачни јер је у сталне становнике уврштен велики број особа које наводно не живе у БиХ него у иностранству.

Према подацима, које је данас објавио Завод за статистику РС, у том ентитету се сталним становницима може сматрати 1.176.372 особа, од којих је више од 970.000 Срба, 26.000 Хрвата и 148.000 Бошњака.

С друге стране, државни подаци показали су да у БиХ живи нешто више од 3,5 милиона становника, од чега у РС 1.228.423 особа.

Од тога Срби чине више од милион становника, односно 81,5 одсто, Хрвати 29.645 односно 2,4 одсто, а Бошњаци више од 171.000 или око 14 одсто.

Хина оцењује да би различити подаци могли да представљају велики проблем за попуњавање упитника Европске комисије, који је уручен БиХ почетком децембра од ког зависи хоће ли тој земљи бити одобрен статус кандидата за чланство у ЕУ.

"У упитнику се траже прецизни статистички показатељи, па је нејасно како ће се унутар БиХ постићи сугласност о томе које бројке доставити Бриселу", оцењује хрватска агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво