Хрватска, оптужница због мита у случају ремонта "мигова 21"

Управа за сузбијање корупције и организованог криминала подигла је оптужницу против двојице хрватских држављана због почињења кривичних дела примања и давања мита у случају ремонта "мигова 21".

Како наводе медији, реч је о начелнику Сектора за одржавање и ремонт Ваздухопловно-техничког завода Јосипу Човићу, а истрага је покренута и против представника украјинске ремонтне компаније Ивице Јосиповића.

Човић је осумњичен да је од децембра 2011. до фебруара 2016. од заступника две стране компаније тражио новац да би заузврат, као представник Министарства одбране, осигурао позитивно мишљење, односно предност у обављању ремонта и набавке додатних авиона, без обзира на стварну техничку способност потенцијалних извршилаца ремонта и стања летелица.

Према тим наводима, једна компанија није прихватила Човићев захтев да му исплати 50.000 евра, док је друга компанија прихватила и обећала му тражени износ. Додаје се да је он, од представника фирме, у два наврата преузео најмање 10.000 евра.

Хрватска је у Украјини ремонтовала део својих авиона "миг 21", док је од те земље такође докупила неколико летелица како би оформила једну борбену ескадрилу.

Тамошњи медији су тврдили да су, након што је из Украјине стигло 12 авиона "миг 21", у летном стању биле само три летелице, док је пет повучено из употребе.

Тврдило се да су на појединим авионима мењани серијски бројеви и да примљени авиони не одговарају документацији нити летелицама које су наведене у уговору о ремонту, да уграђени делови не одговарају пратећој документацији, и да су авиони састављани од више различитих летелица.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво