Медвед: Не видим разлог за извињење Шербеџији

Хрватски министар бранитеља Томо Медвед изјавио је да питање спомен-плоче ХОС-а у Јасеновцу, на којој је уклесан усташки усклик "За дом спремни", треба решити на начин како је то предложио премијер Андреј Пленковић и поручио да не види разлог да се извини глумцу Радету Шербеџији.

Томо Медвед је за загребачки Вечерњи лист рекао да питање спомен-плоче у Јасеновцу није питање које треба политизовати.

"Председник Владе (Андреј Пленковић) је јасно и прецизно изнео да питање спомен-плоче у Јасеновцу треба решити институционално, на садржајан, квалитетан и консензуалан начин. То није питање око којега се сме политизовати и посебно је важно ставити га у контекст времена узимајући улогу ХОС-а као јединице која је дала велики допринос у 'домовинском рату' и одајући пијетет онима који су на том месту положили своје животе", рекао је Медвед.

Пленковић је раније рекао да ће за решење питања поменуте плоче тражити законско решење, те да ће предложити формирање Комисије која ће се бавити свим тоталитарним режимима.

Говорећи о извињењу које му је тражио Шербеџија, Медвед каже да је дужан да реагује ако се, како је навео, неко на неодговарајући начин изјашњава о оружаним сукобима у Хрватској и хрватским ветеранима.

Нема, казао је, намеру да ћути када неко "пљује жртве 'домовинског рата' у Хрватској", као и да не види разлог за извињење Шербеџији, јер својом реакцијом, сматра, није никога повредио.

Шербеџија се, наиме, недавно нашао на удару хрватских ветерана зато што је на представљању своје нове књиге "Странац" на Београдском сајму рекао, између осталог, да је страшно да овде има толико талентованих и вредних људи, врхунских спортиста и уметника, а да смо ипак успели да заратимо са сопственом браћом.

"Уз све те наше дивне таленте ми смо остали некако заостали, чим смо се могли крваво побити на крају 20. века", рекао је Шербеџија.

Након тога, више хрватских удружења ветерана затражило је од МУП-а забрану наступа и деловања глумца Радета Шербеџије у Хрватској на најмање пет година.

У памфлету који су потписали стоји да се забрана тражи "због озбиљног угрожавања безбедности проузроковане револтом бранитеља и њихових удружења испровоцираних јавним наступима Шербеџије".

Након тога глумац је преко свог адвоката тражио извињење од министра Медведа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи