Пленковић: Хрватска изгубила арбитражу у случају "ИНА-МОЛ"

Хрватски премијер Андреј Пленковић саопштио је вечерас на ванредној конференцији за новинаре да је Хрватска донела политичку одлуку о повратку нафтне компаније ИНА у власништво државе, јер је изгубила арбитражу у случају "ИНА-МОЛ". Са том одлуком упозната је мађарска страна, рекао је Пленковић.

Пленковић је рекао да је хрватска влада разматрала најбоље опције за будућност ове компаније, како у контексту стратешког интереса, тако и у енергетском смислу.

"Хрватска ће покренути процес откупа целокупног удела мађарског МОЛ-а у ИНА-и без повећања јавног дуга Хрватске. С овом одлуком је упозната и председница Хрватске и председник Сабора", рекао је Пленковић додавши да је данас од хрватског правног тима добио информацију да је суд у Женеви одбацио доказне материјале Хрватске.

"Одлука је донета у најбољем интересу Хрватске и, уверен сам, најбољем интересу ИНА као наше стратешке нафтне компаније", рекао је он, пренели су хрватски медији.

Пленковић је додао да је арбитражни суд у Женеви навео да докази нису довољни да се докаже да је куповина ИНА била плод коруптивних активности.

Према његовим речима, хрватска влада се снажно противи одлуци арбитражног суда и разматра све опције како би је оспорила.

Хрватска је покренула поступак арбитраже 2013. године, а МОЛ је као власник 49 одсто деоница ИНА тврдио да Влада није испунила обавезе из Главног уговора о плинском пословању и његових додатака из 2009. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво