Састанак албанских партија у Македонији, СДСМ тражи да Албанци окрену леђа Груевском

Лидер најутицајније странке ме3ђу Албанцима у Македонији, Али Ахмети позвао је остале албанске партије на састанак на којем би размотрили стање у држави после ванредних парламентарних избора. Истовремено, лидер опозиције Зоран Заев апелује на Албанце да не улазе у коалицију са ВМРО-ДПМНЕ.

Уколико се остале албанске партије, укључујући покрет Беса и Демократску партију Албанаца, одазову позиву Ахметија, исхпод евентуалног догов ора могао би директно утицати на коначне резултате избора, јер се у тетовском селу Теарце у недељу понављају избори.

На изборима 11. децембра у том селу гласало је нешто више од 700 особа, од чега 91 за ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског. Уколико опозициони СДСМ освоји 360 гласова више од ВМРО-ДПМНЕ, промениће се и однос снага у 6. изборној јединици, а две највеће партије у Македонији имаће по 50 посланика у Собрању.

Тешко је међутим поверовати да ће Албанци масовно изаћи на биралиште у том селу и гласати за СДСМ, иако је та странка на изборима добила око 70.000 албанских гласова.

Позив Ахметија уследио је неколико дана пошто су лидери албанских странака, један по један, разговарали у Тирани са премијером Албаније, Едијем Рамом.

Албански аналтитичари сматрају да није искључено да покрет Беса одбије позив Ахметија.

Истовремено, лидер македонске опозиције Зоран Заев позвао је албанске странке да не улазе у коалицију са Груевским, тражећи од њих да "поштују изборну вољу грађана".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво