Бојкот изборних резултата ВМРО-ДПМНЕ – најава нове политичке кризе

После одлуке Управног суда о понављању избора на једном бирачком месту у општини Теарце, владајућа ВМРО-ДПМНЕ најавила је бојкот избора и непризнавање резултата, што Македонију уводи у нову политичку кризу.

Ванредни парламентарни избори у Македонији одржани су с циљем да ту земљу изведу из дво и по годишње политичке кризе, али је веома тесан резултата између највећих странака власти и опозиције, ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског и СДСМ Зорана Заева, у односу 51, односно 49 освојених посланичких мандата, довео је до нове кризе.

Од било каквих процена се уздржавају и дипломате акредитоване у Скопљу, иако, како се наводи, званични Брисел и Вашингтон веома пажљиво прате развој ситуације у Македонији.

Истовремено, Заев разговара са потенцијалним партнерима о могућности формирања коалиције са циљем формирање владе.

Према писању македонских медија, тренутно се нико не усуђује да прогнозира шта би могло да уследи након понављања избора на том једном бирачком месту.

Забринутост због растућих тензија у тој држави најпре је изразила ЕУ, а јуче је то учинио и амерички Стејт дипартмен.

Портпарол Стејт дипартмента Џон Кирби осудио је, наиме, непримерену реторику, појединих лидера према страним дипломатама и македонским институцијама.

"Апелујемо на политичке лидере да престану са нападима, да поштују демократске процесе и омогућити формирање кредибилне и стабилне владе која ће бити одговорна за поштовање владавине права и основних слобода", и да поштују владавину права и основних слобода", поручио је Кирби.

Додао је да су САД спремне да помогну будућој влади у постизању дугорочних циљева као што су на пример евроатлантске интеграције Македоније.

ВМРО и њен лидер Груевски, наиме, претходно су оптужили поједине амбасадоре акредитоване у Македонији да се мешају у унутрашње ствари те земље, а присталице те странке су се на једном од окупљања појавиле са транспарентом "Бејли (амбасадор САД) склони руке са Македоније".

Истовремено, на интернет порталима појавиле су се фотографије неколицине амбасадора у форми смртовница.

Из ВМРО-ДПМНЕ тврде да је одлука Управног суда о понављању избора на једном изборном месту незаконита и прете да ће, ако победа тој странци буде узета, значило непоштовање воље грађана и да та странка неће признати изборни резултат.

"Нећемо дозволити аболираном злочинцу Зорану Заеву да формира владу са фалсификованом вољом грађана Македоније", поручили су из ВМРО.

"Партнери су сагласни да је изборна победа концепт заједнице, супротно концепту поделе, јер више од 600.000 људи су подржали живот и против су досадашњег режима", поручили су из СДСМ-а.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи