Месић остао без кабинета

Хрватски Уставни суд одбацио је захтев некадашњег председника Стјепана Месића за покретањем поступка за оцену уставности закона о посебним правима председника Хрватске по престанку обављања дужности, објављено на сајту тог суда.

Ступањем на снагу поменутог закона Месић је, наиме, изгубио право на кабинет који се финансира из државног буџета.

Уставни суд, дао је за право Месићу у делу приговора о "изостанку примереног прелазног раздобља прилагодбе након ступања на снагу оспореног Закона".

Суд сматра да се морало оставити времена за довршење започетих послова у Месићевом кабинету и уређење даљег радноправног статуса запослених у њему, али тај део приговора, како се наводи, није релевантан за оспоравање целог Закона.

Месић је практично изгубио право на кабинет пре четири месеца, када је измењени закон ступио на снагу, али га он још користи, јер није добио одлуку Уставног суда.

"Одлука Уставног суда којом се оглушио на мој приговор због ретроактивног примењивања закона у вези с мојим кориштењем Уреда бившег Председника, није никакво изненађење. Она показује - на жалост - колико је Република Хрватска још увек удаљена од тога да буде правна држава.

Схватиће то, како грађани Републике Хрватске, тако и међународна заједница", стоји у првој Месићевој реакцији након одлуке Уставног суда.

Месић каже да иако му је одузето право на кабинет, он и даље остаје на располагању, како наводи, свима у Хрватској који се боре за истинску демократизацију, а против све присутније фашизације.

"Бићу, дакле, и даље присутан на хрватској, али и на међународној сцени у оној мери у којој се то буде од мене очекивало. А онима који стоје иза одлуке Уставног суда и претходне одлуке Владе Хрватске са задовољством препуштам зграду у Гршковићевој улици", рекао је Месић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара