Присталице Груевског испред ДИК-а, транспаренти против амбасадора САД

У обраћању својим присталицама који се већ трећи дан заредом окупљају испред седиште Државне изборне комисије (ДИК) у Скопљу, лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски поручио је да та странка неће признати прекрајање изборне воље грађана и евентуално понављање избора. Из ДИК-а истичу да су "ненормални" услови у којима то тело ради. Транспаренти против амабасадора САД.

Како јавља Танјугов репортер са лица места, чланови изборне комисије из изборне јединце Теарце у изборној јединици шест говорили су о томе како није било записника број 15 у изборном материјалу. Такође, пред чланове Државне изборне комисије донет је џак са гласовима.

Након саслушања свих чланова изборног места, председник Државе изборне комисије прогласио је паузу.

Медији у Македонији ову седницу ДИК-а називају историјском и преносили су је уживо.

Данашње заседање ДИК-а почело је у 13 часова, а прва пауза је одређена већ око 14.30 пошто се чекао долазак чланова изборне комисије из Теарца, пренела је Бета.

Претходне ноћи седница је прекинута из истог разлога.

ДИК је досад прихватио само један приговор, који је поднео албански Покрет БЕСА, и поништио гласање на једном изборном месту у Гостивару, док су остали приговори опозиције одбијени.

Комисија треба да реши свих 13 приговора након чега почиње рок од 24 сата за подношење жалби Управном суду Македоније, који има рок од 48 сати да донесе одлуку о тим жалбама.

ДИК је у петак, након приговора, поништио резултате гласања на једном бирачком месту и наложила понављање избора на том месту.

Поновљено гласање на бирачком месту са само 800 бирача у Гостивару могло би евентуално да промени резултат избора, с обзиром на то да је он веома тесан - 51:49, у корист владајуће ВМРО-ДПМНЕ.

Никола Груевски обавестио је раније окупљене испред зграде ДИК-а да је извршни одбор ВМРО-ДПМНЕ донео проглас у којем се каже да ДИК доноси незаконите одлуке са циљем изигравања изборне воље народа.

"Рад ДИК се претворио у пародију", рекао је Груевски и додао да има информације да се на неке чланове Комисије врши притисак како би се постигао "постизборни инжењеринг и фалсификовање изборне воље грађана".

Груевски је напоменуо да Управни суд може да коригује неке незаконите одлуке, те да нико нема право да утиче на одлуке тог суда, а да, уколико и Управни суд подлегне притисцима, та ВМРО-ДПМНЕ то неће прихватити.

Према његовим речима, ВМРО-ДПМНЕ неће учествовати у понављању избора и неће признати евентуално измењене резултате, пренела је Нова ТВ.

"Нећемо дозволити криминалцу (Зорану) Заеву да формира владу са фалсификованом вољом грађана Македоније", поручио је Груевски, говорећи о лидеру социјалдемократа.

"Држава мора суверено да доноси одлуке. Неки амбасадори почели су превише да се мешају у унутрашњу политику земље и то мора да престане", нагласио је Груевски.

Притисак на ДИК и транспаренти против амбасадора САД 

Према наводима Бете, у сали у којој се одржава седница ДИК-а  може да се чује се бука, узвици и звуци бубњева и зурли са протеста испред зграде, као и петарде које окупљени бацају.

Један од чланова ДИК-а Субхи Јакупи оценио је да су услови у којима ради то тело ненормални.

"Уморни смо од притисака медија, од самог амбијента овде (у Комисији), а о притиски споља да не говорим.  Не постоје нормални услови за рад. Ми овде нити дајемо, нити узимамо мандате", рекао је Јакупи.

На скупи испред ДИК-а чуле су се и увреде на рачун лидера опозиционог СДСМ-а Зоран Заева, а присталице ВМРО-ДПМНЕ су на транпаренту поручили амбасадору САД Џесу Бејлију да се не меша у унутрашње послове Македоније. Они су носили и транспарент на коме на енглеском језику пише: "Доналде Трампе, ми те волимо".

Македонски ДИК има девет чланова, од којих две највеће странке - СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, имају по два члана, две албанске странке ДУИ и ДПА по једног, док су председник, заменик и секретар те комисије професионалци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи