Протест праваша у Загребу испред просторија Српског народног већа

У центру Загреба одржан је протест у организацији Аутохтоне хрватске странке права (АХСП), током којег су окупљени узвикивали усташки поклич "за дом спремни". Најмање пет демонстраната ухапшено, међу којима и Дражен Келеминац, челник АХСП-а.

Најмање пет демонстраната ухапшено је испред седишта Социјалдемократске партије (СДП) Хрватске, а међу њима је и челник Аутохтоне Хрватске странке права (АХСП) Дражен Келеминац, који је претходно испред просторија Српског народног већа у центру Загреба с окупљенима узвикивао усташки поклич "за дом спремни".

Хрватски портал Индекс наводи да је Келеминец ухапшен након узвикивања усташког поздрава. Остали су приведени због вређања полицајаца, а један од њих је током гурања са полицајцима извукао шравцигер, па је приведен због напада на службено лице.

Протест је одржан због закључка одбора хрватског Сабора о уклањању спомен плоче за погинуле припаднике ХОС-а, на којој је писало "За дом спремни", недавно постављене у Јасеновцу, пренео је Јутарњи лист.

Међу окупљенима су били Келеминец и глумац Божидар Алић, који су тражили да се председнику СНВ и потпредседнику СДС С-а Милораду Пуповцу укине имунитет. 

Алић се заложио и за лустрацију хрватског друштва, али и ХДЗ-а и СДП-а, а најавио је и оснивање Хрватског радикалног националистичког покрета.

Протест је настављен испред седишта СДП-а, где је Келеминец чланове те странке називао погрдним именима. Скуп, на коме је било присутно од 150 до 200 присталица АХСП, обезбеђивале су, како се наводи, јаке снаге полиције.

Окупљени су узвикивали поздрав са натписа на поменутој плочи, а неки су носили и амблеме са тим натписом.

Јутарњи лист наводи да је повремено на скупу долазило до кошкања, али је полиција одмах реаговала и тако спречила веће инциденте.

Скуп је завршен поздравом "За дом спремни", након кога је остатак окупљених одговарао: "Спремни". 

У међувремену, Милорад Пуповац је изразио очекивање да ће кампања Аутохтоне хрватске странке права бити заустављена.

Поручио је да је крајње време да се сигурност и мир гарантују антифашистима и борцима за достојанство жртава у Јасеновцу.

Такође је потврдио да је СНВ информисао надлежне у Хрватској о претњама Аутохтоне хрватске странке права.

"То представља озбиљну претњу за наш рад и сигурност", истакао је Пуповац, додавши да је јуче разговарао са шефом дипломатије Давором Ивом Штиром и обавестио га о озбиљним тешкоћама са којима се суочава он и његова странка.

Председник СНВ-а очекује да "реагују сви који желе да заштите Устав Хрватске, вредности Европе, као што су антифашизам, заштита жртава злочиначких режима и мањинских права".

Пуповац се последњих дана нашао на мети снажне екстремистичке кампање због тога што је критиковао постављање табле са усташким симболима у Јасеновцу, подсећа београдски дневник Вечерње новости.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво