Македонија на ногама, изборна комисија под притиском

Четири дана после ванредних парламентарних избора, Македонија ће вечерас сазнати и ко ће формирати нову владу, пошто Државна изборна комисија разматра приговоре Социјалдемократа. Одбијена већина приговора партије Беса. Седница је накратко прекинута после свађе око приговора партије Беса. Уколико приговори буду усвојени, СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ ће имати по 50 посланика у Собрању.

Македонска полиција је поставила заштитну ограду око седишта Државне изборне комисије, која ће до одлучити о приговорима опозиционих партија на ток гласања на недељним парламентарним изборима.

Ограда је око седишта изборне комисије постављена после најава ВМРО-ДПМНЕ да ће "мобилисати" присталице како би одбранили прелиминарне резултате, према којима је та партија освојила два мандата више од ривалских Социјалдемократа.

Седница те комисије накратко је прекинута је после свађе око приговора албанске партије Беса. Није познато када ће ова комисија наставити расправу о приговорима.

Одмах после прекида, изборна комисија одбацила је већину приговора Бесе и почела разматрање политички много тежих приговора главне опозиционе партије у Македонији, СДСМ-а. 

Присталице ВМРО-ДПМНЕ су још синоћ, из неколико македонских градова, "спонтано" кренуле ка Скопљу, али су одустали пошто је за среду послеподне најављена седница изборне комисије померена за четвртак.

После недељних избора, лидери ривалских странака Никола Груевски и Зоран Заев разменили су тешке речи, оптужујући се међусобно за "постизборни инжењеринг" и "злоупотребу страних утицаја".

Напете односе додатно је закомпликовала полиција, која је у уторак упала у кућу начелника кумановске полиције, кога је својевремено на ту функцију поставио СДСМ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара