Месић: Блокада поглавља 26 може и мора бити решена

Бивши хрватски председник Стјепан Месић сматра да је блокада отварања поглавља 26 у приступном процесу Србије ексцесна ситуација, која може и мора бити решена, те поручује да билатерална питања треба решавати изван приступног процеса.

Степић је у изјави новинарима, пред снимање нове емисије "Окружење" у Београду, рекао да не жели да коментарише изјаве, нити потезе једне или друге стране, али да сматра да се ради овог пута о ексцесној ситуацији која ће бити решена, јер је Хрватска заинтересована да све земље региона уђу у ЕУ.

Према његовим речима, питање блокаде се мора решити, јер је ЕУ миленијумски пројекат који мора остварити ова генерација.

"Он је једина гаранција да Европа неће ратовати. Ништа не може зауставити европско удруживање", уверен је Месић.

Истиче да билатерална питања морају решавати између две стране.

"Сматрам да се многа билатерална питања могу и морају решавати између две стране", подвукао је Месић, подсећајући да је и Хрватска имала проблем са Словенијом приликом уласка у Унију, али да су се проблеми решили у ходу, а да ће тако и овај.

Указао је да је ЕУ суочена са многим проблемима, додајући да није решила неке своје унутрашње проблеме, није решила довољно договарање у монетарној, фискалној сфери, што је нешто што сама мора решити.

Додаје да је регион везан за ЕУ и цео пут југоистока Европе је пут у Европу.

"Сада је питање само може ли се он убрзати и победити евроскептици, који сматрају да треба смањити брзину", поручио је Месић.

Упитан који је његов став у вези са "чоколадном афером" у Хрватској, Месић је одговорио да "иначе воли чоколаде, без обзира на произвођача".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи