Заев: Груевски не сме да формира нову владу

Лидер СДСМ-а Зоран Заев поручио је да бивши македонски премијер Никола Груевски и шеф ВМРО-ДПМНЕ, која је на протеклим ванредним парламентарним изборима, према првим званичним резултатима, освојила 51 мандат, не сме да формира владу и позвао остале партије да се солидаришу са тим захтевом. Заев је навео да процене СДСМ-а указују да је изборни резултат "фифти-фифти", односно 50 мандата за ВМРО и 50 за СДСМ.

СДСМ је на изборима освојио 49 мандата, према првим званичним резултатима ДИК-а, а раније данас из те странке је најављен низ приговора на нерегуларност избора.

Председник СДСМ-а је поручио да ће та партија остати парламентарна и да ће изборна воља грађана бити поштована.

"Многи су гласали за живот, изабрали су промене и поручили да не желе да криминалци владају Македонијом", рекао је Заев на конференцији за новинаре, првој од саопштавања првих званичних изборних резултата из ДИК-а.

"Никола Груевски не сме да формира Владу Републике Македоније. Пoразили смо режим пенкалом и гласом и залажем се за мултиетничку Македонију", рекао је Заев.

Медији у Скопљу преносе да је Заев одбио директно да одговори на питање да ли би хтео да уђе у коалицију са албанском партијом ДУИ Алија Ахметија, иначе, традиционалним партнером ВМРО-ДПМНЕ.

Рекао је само да је његова партија у контакту са свим партијама које су освојиле посланичке мандате.

Остало је, наиме, нејасно да ли би СДСМ прихватио и евентуалну широку коалицију у којој би била и ВМРО-ДПМНЕ.

Према његовим речима, власт и опозиција заједнички треба да сарађују у интересу свих грађана и најавио сарадњу са свима, пренели су медији.

Најавио је и да ће СДСМ поднети приговоре због неправилности на појединим изборним местима. Заев није рекао о којим је бирачким местима реч и какве природе су неправилности и додао да на томе ради правни тим опозиционе коалиције.

Није, међутим, искључио могућност да, ако неки од приговора буду прихваћени, СДСМ добије још једно посланичко место.

Заев је указао да се коначни званични резултати тек очекују и да СДСМ има проблем са бројем мандата из изборне јединице шест. Истакао је да њихове процене указују да је изборни резултат "фифти-фифти", односно 50 мандата за ВМРО и 50 за СДСМ.

Симпатизери ВМРО-ДПМНЕ су синоћ славили изборну победу пред седиштем партије у Скопљу, а Заев упозорава да очекује да коначни резултати ДИК-а буду транспарентни.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара