Линта: Преостали Срби у Хрватској живе у страху

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта указује на то да последње изјаве хрватских званичника, који не осуђују вређање припадника мањина у Хрватској и рехабилитацију усташке идеологије, уливају страх код Срба који живе у тој земљи.

Преостали Срби у Хрватској живе у страху и боје се да може доћи и до физичког напада на њих. Ситуација је све гора и неопходно је под хитно нешто предузети, рекао је за РТС Миодраг Линта.

"Последњих година у Хрватској је на делу ртехабилитација усташког режима, уз подршку и званичника и католичке цркве. Хрватској председници Колинди Грабар Китаровић не смета постављање усташког спомен обележја у Јасеновцу, а католички свештеници, па и бискуп, освештавају плоче посвећене припадницима усташког режима. Такође, влада премијера Пленковића очигледно није спремна да јасно осуди рехабилитацију усташког режима", рекао је Линта.

Савез Срба из региона предлаже да се од Европског парламента затражи резолуција против величања усташтва у Хрватској, али и да Хрвтаски сабор резолуцијом призна геноцид над Србима, Ромима и Јеверјима.

"Ја сам ту иницијативу упутио Министарству спољних послова, а једна од тих иницијатива је и да се званично упути захтев Европском парламенту да се донесе резолуција против величања и рехабилитације усташке идеологије у Хрватској, али и да се од Хрватске затражи одсуство толеранције за оне који величају усташки режим", рекао је Линта.

Привредници из Србије, али још више из Хрватске, страхују да се случај "чоколадице" не одрази на економску сарадњу која је до сада извлачила просек лошим економским односима.

"Хрватска несметано послује у Србији, а истовремно је учинила низ бирократских препрека да српски капитал уђе у Хрватску. Ми очекујемо да Европска унија са своје стране притисне Хрватску да створи нормалне услове да и српски капитал уђе у Хрватску", рекао је за РТС Миодраг Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво