Линта: Преостали Срби у Хрватској живе у страху

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта указује на то да последње изјаве хрватских званичника, који не осуђују вређање припадника мањина у Хрватској и рехабилитацију усташке идеологије, уливају страх код Срба који живе у тој земљи.

Преостали Срби у Хрватској живе у страху и боје се да може доћи и до физичког напада на њих. Ситуација је све гора и неопходно је под хитно нешто предузети, рекао је за РТС Миодраг Линта.

"Последњих година у Хрватској је на делу ртехабилитација усташког режима, уз подршку и званичника и католичке цркве. Хрватској председници Колинди Грабар Китаровић не смета постављање усташког спомен обележја у Јасеновцу, а католички свештеници, па и бискуп, освештавају плоче посвећене припадницима усташког режима. Такође, влада премијера Пленковића очигледно није спремна да јасно осуди рехабилитацију усташког режима", рекао је Линта.

Савез Срба из региона предлаже да се од Европског парламента затражи резолуција против величања усташтва у Хрватској, али и да Хрвтаски сабор резолуцијом призна геноцид над Србима, Ромима и Јеверјима.

"Ја сам ту иницијативу упутио Министарству спољних послова, а једна од тих иницијатива је и да се званично упути захтев Европском парламенту да се донесе резолуција против величања и рехабилитације усташке идеологије у Хрватској, али и да се од Хрватске затражи одсуство толеранције за оне који величају усташки режим", рекао је Линта.

Привредници из Србије, али још више из Хрватске, страхују да се случај "чоколадице" не одрази на економску сарадњу која је до сада извлачила просек лошим економским односима.

"Хрватска несметано послује у Србији, а истовремно је учинила низ бирократских препрека да српски капитал уђе у Хрватску. Ми очекујемо да Европска унија са своје стране притисне Хрватску да створи нормалне услове да и српски капитал уђе у Хрватску", рекао је за РТС Миодраг Линта.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 12. дец 2016, 11:35)
Aladin [нерегистровани]

Istina

Istina! mogu da potvrdim da duboki strah u srbima vlada u Hrvatskoj danas. zivim od detinjstva vani ali poreklom sam iz hr. posetio sam familiju tamo ljetos i u šoku sam kako se hrvatski narod i javnost ponašaju čak i hrvati se boje svojih hrvata extrema. život sam proveo sa skoro svim narodima sveta ali nigde ni na područjima rata i sukoba nisam čuo za takvu mržnju kao što ti Hrvati mrze Srbe ni slovo S. nesmiješ reći cela bašta se trza. osećam ogromnu nervozu i napetost svih prisutnih u bašti ako kao nepoznat uđem među njih tada podlegnem zvučnoj i vizuelnoj kontroli, svi su tihi ukočeni i slušaju kako ću progovoriti sa konobarom! i tada idu međusobni pogledi širom bašte i znaju kako oni moraju da pričaju, naprimer Jedan okrenuo stolicu da mu gledam ledja. Većina sluša šta se priča za našim stolom a drugi vole da pričaju o svojim herojstvima nad srbima iz rata!
Da hrvati neviđeno i smrtonosno mrze Srbe je poznato i od 2sv.rata i nije mi jasno gde bi takvu neopravdanu mržnju mogli uvaspitati u hrvate ako ne u njihovoj crkvi, i zašto se niko neobrati Papi i vatikanu za to. Ne mrze svi katolici srbe a ta znaci da hrvati zloupotrebljavaju crkvenu instituciju u Hrvatskoj za stvaranje osnova za genocid nad srbima!