Пуповац: Државни секретар подлегао предрасудама о мањинама

Председник СДСС-а Милорад Пуповац најоштрије је осудио изјаву хрватског државног секретара у Министарству науке и образовања Матка Глунчића који је исподпросечан резултат хрватских ученика у међународном истраживању покушао да објасни тиме што су "у статистику ушла и деца с посебним потребама и националне мањине".

Милорад Пуповац је за Индекс рекао да је изјава представника Министарства Матка Глунчића изречена на основу провинцијалности и националне парохијалности, те обогаћена шовинистичким и готово расистичким додатком.

На питање да ли је, по његовом тумачењу, Глунчић мислио на српску мањину, Пуповац је одговорио да је "државни секретар могао да мисли и на српску, и на ромску, и на различите мањине за које је могао имати било коју врсту предрасуда, али шта год да је могао да има на уму, он би морао да зна да тестови те врсте нису рађени тако да не би пружили веродостојну слику просека ученичке популације у земљи у којој се раде".

Према његовим речима, Глинчић је попустио "пред олаком навадом" да се мањине и особе са ограниченим способностима окривљују за стварно стање или за слику друштва.

"Уместо да се служи знањем, он је попустио пред предрасудама што је недопустиво за једног представника Министарства науке и образовања", закључио је Пуповац.

Глунчић је, у изјави за телевизију Н1, за лоше резултате које су у ОЕЦД-овом истраживању знања показали ученици из Хрватске, окривио, поред осталог и то што су "у статистику ушла и деца с посебним потребама и националне мањине".

Ради се о ОЕЦД-овом највећем светском образовном истраживању знања и вештина ученика у доби од 15 година – ПИСА 2015.

Водитељка га је упитала да објасни какве везе има то што је неко припадник националне мањине.

"Нисам тако мислио, него ми узимамо све заједно унутра", покушавао је да објасни, али није успео, наводи Индекс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво