АФП: "Чоколитгејт" Колинде Грабар Китаровић

Скандалом са српским чоколадицама, које је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поделила деци у Дубровнику, бави се и агенција АФП, процењујући да је оставио "лош укус" у устима код два бивша непријатеља, те да је ионако лоше односе "закиселио" до нивоа који није виђен од рата 1990. године.

"'Чоколитгејт' је почео када је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић посетила вртић у Дубровнику, граду на хрватском делу Јадрана, и одушевљеној деци поделила пакетиће у којима су се нашле и чоколадице произведене у Србији", наводи АФП.

Примећује да је овај, како се наводи, сладак гест изазвао велики проблем и да хрватска председница није могла да изабере гори дан за чоколаде из Србије, с обзиром на то да је 6. децембра обележена 25. годишњица кључне борбе за, како се наводи, одбрану опкољеног Дубровника од српских снага на почетку рата на простору бивше Југославије.

Агенција подсећа на то да се хрватска председница дан касније јавно извинила и рекла да није лично контролисала садржај пакета које је поделила деци.

"Била сам веома разочарана, јер лично подржавам камању 'Купујмо хрватско'", пренео је АФП речи Грабар Китаровићеве, уз напомену да је такав њен потез изазвао велики гнев у Србији.

Потез Грабар Китаровићеве, међутим, није изазвао гнев само у Србији.

Њена изјава наишла је и на критике у Хрватској, па је тако саборски заступник и председник СНВ-а Милорад Пуповац такво понашање назвао непримереним и срамотним, а професор на Факултету политичких наука у Загребу Дејан Јовић је рекао да је Колинда Грабар Китаровић показала да уопште нема талента за политику и дипломатију, посебно економску.

Агенција АП је, поводом скандалозног извињења хрватске председнице због тога што се у пакетићима које је поделила деци у Дубровнику нашла чоколадица произведена у Србији, пренела да чак и нешто тако мало може да изазове велики неред на Балкану.

Агенција примећује да се Колинда Грабар Китаровић извинила јавности под притиском хрватских националиста, а да су српски званичници реаговали негодовањем на њен гест и позвали на бојкот хрватске робе у Србији.

АП је пренела изјаву српског председника Томислава Николића тим поводом. Николић сматра да је потез Грабар Китаровићеве "јасан знак да Хрватска не жели добре односе са Србијом" и да нема говора о помирењу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи