Снажан земљотрес код Сплита, тресло се и Сарајево

Сеизмолошка служба Хрватске забележила је земљотрес јачине 4,6 јединица Рихтерове скале, са епицентром под морем у близини Сплита. Нема повређених, а причињена је мања материјална штета. Потрес се осетио и у Сарајеву, јавља "Радио Сарајево".

Осим у Сплиту, земљотрес се осетио у целој средњој Далмацији. Епицентар потреса био је код Слатина на острву Чиову.

Из бројних зграда се чуо лом стакала, а у појединим становима су од подрхтавања попуцали зидови, јавља Слободна Далмација.

Ученици су пуштени с наставе, а међу грађанима је настала паника.

Велика паника завладала је и у згради Бановине, чији су запослени почели да напуштају своја радна места.

Многи станари изашли су испред својих зграда у страху од новог потреса.

Сплитски центар за заштиту и спашавање примио је у првом сату после земљотреса више од 150 позива узнемирених грађана.

Грађани тврде да је мање оштећен и археолошки локалитет Диоклецијанов аквадукт, с којег је на пут отпао комад тежак педесетак килограма.

Градоначелник Сплита Иво Балдасар изјавио је да земљотрес није изазвао озбиљније последице ни већу материјалну штету, а није било ни повређених.

"Уочено је неколико површинских напукнућа зидова на зградама и, по прикупљеним информацијама, на три места напукнућа или улегнућа асфалта, али су она брзо обележена, па туда нису пролазили аутомобили, нити се стварала саобраћајна гужва", рекао је Балдасар, пренела је агенција Хина.

Додао је да је земљотрес изазвао нестанак струје на неколико места у граду, што је изазвало краткотрајне застоје лифта у неколико зграда, али су проблеми брзо решени.

Балдасар је рекао да се Сплит није имао већих земљотреса у историји и да се нада да ће тако и остати.

Раније данас, Републички сеизмолошки завод Србије објавио је на свом сајту да су се у 12.57 у Хрватској догодила два узастопна јака регионална земљотреса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара