Хан у Црној Гори: Проблеме решавати у скупштини

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу, Јоханес Хан затражио је од власти и опозиције у Подгорици да пронађу компромис како би опозиција прекинула бојкот Скупштине у који је кренула после октобарских парламентарних избора не признајући њихов резултат.

Јоханес Хан је на конференцији за новинаре по завршетку разговора са премијером Душком Марковићем и челницима опозиције саопштио да је за земљу кандидата у Европску унију (ЕУ) бојкот парламента "неприхватљив" и позвао опозицију да "преузме политичку одговорност и уђе у Скупштину".

"Преузети политичку одговорнсот значи ући у парламент и тамо решавати питања... Подстакао сам их снажно да се врате, али такође верујем да влада и владајућа партија мора да се приближи њима, и то је једини пут да се пронађе решење", рекао је европски комесар новинарима у Подгорици.

Посебно важним је означио "ангажман" дела опозиције у Црној Гори који је за јасну евроатлантску перспективу Црне Горе.

"У овој ситуацији је њихова укљученост неопходна и њихов ангажман, а он може да се деси првенствено у парламенту", рекао је Хан.

Хан је боравио у посети Црној Гори, другој од именовања на ту дужност и састао се са премијером Душком Марковићем и челницима целокупне опозиције која не признаје резултат парламентарних избора и бојкотује рад Скупштине.

Затражио је од владе да почне да ради на стабилизацији економских прилика у земљи и указао да је дуг Црне Горе последњих година порастао за 40 одсто, док је владавина права и реформа у тој области била трећа кључна тема о којој је разговарао са саговорницима у Подгорици.

Хан је коментарисао наводни покушај терористичког напада и затражио темељну и транспарентну истрагу са чијим закључцима треба што пре упознати јавност.

Премијер Душко Марковић је Хану пренео уверавање да су влада и владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) спремни да "обезбеде услове да се опозиција врати у парламент".

Опозиција је европском комесару саопштила своје виђење изборног дана за који сматра да је био нерегуларан, због хапшења групе осумњичене за покушај тероризма, ноћ уочи гласања.

"Ако буде власт наставила са овом причом да је све регуларно и да је нормално да се одржавају државни удари на изборни дан и ако евентуално ЕУ то сматра регуларним онда смо у озбиљном неспоразуму и са једнима и са другима", рекао је новинарима после сусрета, лидер Демоса Миодраг Лекић.

Опозиција је Хана упознала са иницијативом о понављању парламентарних избора и њиховим одржавањем истовремено са председничким, најкасније до марта 2018. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи