Критике и осуде БиХ на рачун хрватске председнице

Односи Загреба и Сарајева су поново проблематизовани изјавом хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да је БиХ узрок нестабилности у региону након што су се у ту државу вратиле хиљаде бораца који су ратовали на страни ИД-а. Њену изјаву као нетачну одбацили су министар безбедности Драган Мектић и члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Ово је други пут за мање од месец дана да се на релацији Загреб-Сарајево шаљу поруке критика и оптужби. Први пут је то било након што је у Орашју, у БиХ, ухапшена група хрватских држављана осумњичених за ратни злочин над српским цивилима.

У међувремену они су пуштени да се бране са слободе, уз одређене безбедносне мере.

Поводом изјаве Грабар Китаровићеве је у Сарајеву одржана јавна трибина под називом "Хрватска политика према БиХ", за коју је владало велико интересовање, а којој је присуствовао и амбасадор Хрватске у Сарајеву Иван дел Векио.

Дел Векио је том приликом изјавио да званични Загреб поштује БиХ у њеном пуном територијалном интегритету, као и њене евроатлантске интеграције.

Подсетио је да је Хрватска потписница Дејтонског мировног споразума и да зато подржава БиХ на њеном путу ка ЕУ, као и да ће то чинити и убудуће.

Дел Векио је рекао да се у Сарајеву осећа сигурно и да би било непоштено када то не би рекао.

Амбасадор је, међутим, износећи своје лично мишљење рекао да би договор око новог изборног закона решио јако пуно проблема у њеном функционисању.

Угледни хрватски новинар и теолог Драго Пилсел, главни уредник портала Аутограф, је за сарајевски Аваз рекао да сматра да је неопходно спустити лопту на терен и бавити се чињеницама.

Каже да Хрвати, Бошњаци и Срби, где год да живе, морају да почисте најпре испред свог прага, посебно када је реч о ратним и другим злочинима.

"Ја у овим ситуацијама увек наводим речи хрватских бискупа предвођених покојним кардиналом Фрањом Кухарићем из писма поводом 50. годишњице завршетка Другог светскога рата (1. мај 1995): 'Није главна тежина питања у томе како жалити жртве властите заједнице и како препознати кривицу друге заједнице. Хрвати и Срби, католици и православни, муслимани и други пред тежим су моралним питањем: како жалити жртве друге заједнице, како признати кривицу у властитој заједници? А затим: како окајати кривицу, како задобити опрост од Бога и људи, мир савести и помирење међу људима и народима?'", рекао је Пилсел.

Поводом изјаве Грабар Китаровић огласио се данас и лидер Босанскохерцеговачке патриотске странке и бивши командант тзв. Армије БиХ Сефер Халиловић.

Његова странка сматра, наиме, да би, ако председница Хрватске сматра БиХ леглом терориста и несигурном земљом, било добро да из ње повуче све хрватске фирме.

"То сматрамо одговорним потезом председнице Грабар-Китаровић те уколико тај потез не повуче, тада ћемо њену изјаву сматрати неозбиљном што председник једне државе себи не би смео да допусти", стоји у саопштењу те странке.

Председавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Сефер Џеферовић је поручио да су БиХ и Хрватска пријатељске земље и да би званичници обеју држава морали добро да размисле какве изјаве и поруке шаљу.

"Када председник да изјаву и укаже на стање у другој земљи, онда то изазива расправу и није случајно. Сада ишчитавамо шта је хтела рећи Колинда Грабар-Китаровић. Не знамо шта је позадина, али те изјаве су неодмерене и увредљиве за БиХ", рекао је Џаферовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи