Хрватски десничари прете Пуповцу

Вест да је у центру Јасеновца, у непосредној близини некадашњег усташког логора смрти подигнута плоча с натписом "За дом спремни", инспирисала је Дражена Келеминца, "председника десничарске странке А-ХСП, на још једну хушкачку акцију", преноси портал "Новости" Српског народног већа. Ако тужилаштво не поднесе пријаву, ми ћемо, поручује Пуповац.

Наводи се да се Келеминац, "породични насилник", поново обрушио на саборског заступника и председника Српског народног већа Милорада Пуповца, а као повод му је послужио Пуповчев  статус на Фејсбуку којим је три дана након текста Новости о постављању спорне спомен-плоче нагласио да нико од надлежних представника власти одговорних за уставност и законитост није реаговао на провокацију у Јасеновцу.

"Ову поруку сам послао Милораду Пуповцу: Не с... Са поздравом 'За дом спремни' борили смо се против твојих четника који су хтели Велику србијицу. Зато има да ћутиш јер ово је Хрватска'", написао је убрзо Келеминец на свом профилу и затим својим следбеницима дао инструкцију да поучени његовим примером пошаљу поруку-честитку Пуповцу с поздравом "За дом спремни".

Поставио је и линк на Пуповчевом профилу и поручио му да се одсели у Србију ако му тај поздрав смета.

Портал Новости пише да је његов хушкачки позив уродио узнемирујућим, увредљивим и претећим порукама, а као доказ за то наводи се читав низ коментара и приватних порука којима су Келеминчеви следбеници засули профил председника СНВ-а. Многе од њих су обухватале и претње смрћу.

"Прометне незгоде се дешавају, јел‘ да, Милораде? Па добро, кај нема нека врба за тог смрада?", само је једна од њих.

Међу онима који је себи дао највише одушка је Аткан Садик Дједович, који је Пуповцу поручио: "И сам сам припадник 19. бојне ХОС-а 'Витез Јуре Францетић' и не дирај Хосовце а поготово погинуле, па јеси ти нормалан, на основу проливене крви и живота ти сад живиш и уживаш благодати ове државе за коју ниси мрдно ни к... већ је само поткопаваш са својом браћом четницима. И ја сам национална мањина, па сам стао у обрану ми једине матере домовине, што и ти ниси исто стао у обрану Хрватске. А сад знаш с... и лајати јер ти ови у Сабору допуштају јер чувају своју фотељу, част изузецима. Не претим ти али не узимај нас бранитеље у та своја прљава и погана уста да ти не буду разваљена јер ти неће бити од помоћи ни Србија ни српско веће ни такви као ти, смеће. И наравно стари хрватски поздрав: 'За дом спремни'."

Да Келеминец и његово Фејсбук друштванце нису остали усамљени доказује и хорда хушкачких, мрзитељских и претећих коментара читалаца на десничарским порталима.

Позиве на убиство, насиље и мржњу уредници таквих портала не уклањају, сасвим сигурно охрабрени не само садржајем текстова већ и њиховом опремом.

Тако је на Макспорталу објављен текст под насловом "Гробове би им раскопавао: Пуповац тражи рушење споменика погинулим припадницима ХОС-а", на порталу Народ текст Жељке Маркић "Пуповац поновно напада: Нова мета – плоча у Јасеновцу", док је портал Дневно објавио реторичку питалицу "ХСП Пуповцу и његовима: Зашто нисте 1991. отишли на вуковарско Сајмиште или на Срђ и скинули ознаке с рукава бојовника ХОС-а".

Јавно позивање на насиље кажњиво законом 

Новости подсећају на то да, према члану 325 кривичног закона, јавно позивање на насиље или мржњу усмерену према групи људи или припаднику групе због њихове расне, верске, националне или етничке припадности кажњава се казном затвора до три године, што значи да би Келеминца и његове хушкаче због експлицитних претњи требало да посети полиција.

"Да међу истомишљеницима има и оних који су спремни на све, доказује и случај Владе Турудића, бившег члана А-ХСП-а, који је недавно убио 85-годишњег Ђорђија Бурића", додају Новости.

Келеминчеве досадашње активности су биле третиране као најобичнији прекршаји.

Подсећа се да је метод за привлачење пажње проусташких А-ХСП-оваца организовање протеста и коментара против готово свега што има наговештај антифашизма и српства.

Каже се и да су у јесен 2010. посетили редакцију Новости, испред које су, због објаве насловне стране "Оба су пала", запалили југославенску заставу, а прошле године је Келеминец преко новинара Милораду Пуповцу поручио: "Нека запамти моје речи – ово му је задња прослава у Србу".

"Исте, 2015. године, чланови те странке били су и учесници напада на организаторе и посетиоце антимилитаристичке трибине 'Други рат', која је 5. августа 2015, на 20. годишњицу 'Олује' одржана у ријечком ХНК-у. У овој години, проусташка странчица прославила се организовањем постројавања црнокошуљаша на главном загребачком тргу и подизањем шатора у Србу, али и лепљењем фотографије Милорада Пуповца с натписом 'Зашто шутиш о четнику Шешељу' неколико метара од улаза у простор СНВ-а, након чега су остали да стоје окупљени око фотографије док их полиција није растерала", наведено је у тексту на порталу Новости.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво