"Ауто-пут би био најбоља веза између Србије и РС"

Председник Републике Српске Милорад Додик је изјавио је да је данас са премијером Србије Александром Вучићем разговарао о реализацији заједничких инфраструктурних пројеката, као и изградњи ауто-пута који би боље повезао Србију са РС.

"Тај ауто-пут би ишао из Србије преко границе на Рачи или неком другом месту ка Бијељини и даље ка Брчком, како би се везао у нарендом периоду са трасом ауто-пута од Бањалуке до Бјељине", рекао је Додик новинарима у Влади Србије након састанка са премијером Вучићем.

Додик је истакао да би то била најбоља путна веза Србије са РС.

Подсетио је да је раније ове године отворена траса ауто-пута од Прњавора до Добоја у дужини од 36 км и да је остало да се заврши још 36 км од Прњавора до Бањалуке, додајући да би то требало да буде завршено до краја наредне године или најкасније на пролеће 2018.

"То је значајна траса од 72 километара ауто-пута који би приближио у привредном и сваком другом погледу РС Србији", навео је Додик.

Председник РС је истакао да је са Вучићем имао редован састанак и констултације на коме је највише било речи о инфратруктурним пројектима, нагласивши да све иде у најбољем реду.

Додик је рекао је поменуо градњу моста на Дрини између Љубовије и Братунца истичући да су отклоњени неки застоји који су пре личили на озбиљан проблем.

"Додао је да ће тај мост бити у догледно време завршен.

Додик је рекао ће програм помоћи Владе Србије Сребреници бити настављен у "новим условима".

"Ево и премијер Вучић ми је потврдио да Србија остаје привржена својој одлуци за донацију Сребреници. Тамо је нови начелник Младен Грујичић из реда српског народа и са више поштења ће моћи да се употребе та средства. Пошто је ранија локлана власт покушла да их злоупотреби", нагласио је Додик.

Влада Србије је донирала Сребреници пет милиона евра, од чега су два милиона уплаћена за буџетску подршку, док је остало намењено инфраструктурним пројектима.

Влада Србије ће помоћи да се се комплетно и суштински промени начин живота и поимања саме Сребренице", рекао је Додик.

Гледамо на Србију као матичну земљу за коју желимо да буде јака и добра, желимо раст моћи Србије у свим сегментима, јер то чини и нашу позицију бољом. Политика Србије је увек била политика поштовања Дејтонског мировног споразума, што је подразумевало уважавање БиХ, али никада Србија није ишла изван националних интереса РС", оценио је Додик.

Додао је да је то и данас речено на састанку са Вучићем, као и сваки пут када о томе разговарају.

"Ми ћемо у наредних десетак дана заједо учествоати на једном скупу у Србији са људима са којима ће разговарати о актуелним питањма", најавио је Додик.

Сматра да је констелација односа на глобалном и регионалном плану другачија и да је то прилика за етаблирање правих развојних и мировних концепција за које се Србија, како је рекао, залаже већ дуже време.

Додик је додао да РС настоји да очува своја стечена право и Дејтонски мировни споразум.

Како је рекао, на састанку је било речи и о нарастајућим опасностима од глобаног тероризма који има снажно упориште и логистичку подршку, људску и материјалну, а највише у Федерецији БиХ.

"Не треба затварати очи пред чињеницом да ће расплет те ситуације, који се зове Исламска држава, у БиХ вратити значајан број оних који су на тој страни били, а који имају значајан терористички потенцијал", сматра Додик.

Према његовим речима, видљиво је да бошњачке политичке и безбедносне структуре томе не придају значај, а вероватно им "дају неку скривену логистику о којој мора да се води рачуна".

"И то сам пренео Вучићу", рекао је Додик.

На састанку се разговарало и о стању јавних финансија у РС, каже Додик и додаје да ће РС 2016. завршити стабилно и да очекује привредни раст од три одсто.

Додао је да РС има повевћане јавне приходе на ставкама директних и индиректних пореза близу 100 милиона конвертибилних марака, што је омогућило да текући дефицит буде анулиран.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво