ХРТ се извинио због скандалозног прилога о породици Зец

Уредник ХРТ-а Владимир Брнардић, упркос захтеву његовог шефа Мире Бранковића, из емисије "ТВ календар" није избацио прилог о ликвидацији породице Зец, емитован поводом 25 година њиховог погубљења, преноси "Јутарњи лист", уз оцену да је реч о "срамотном прилогу". У прилогу су изнесене тврдње да је цео случај медијски преувеличан. ХРТ се извинио и поручио да непримерени коментар не одражава ставове те куће.

Загребачки лист наводи да су гледаоци у среду у поподневним сатима могли да чују спикера који говори да је случај, због тромог правосуђа, нанео велику штету Хрватској и додаје "да је цела трагедија медијски предиомензионирана".

"Тај трагични случај медијски је предимензиониран до те мере да је у сенци остао податак да је, осим Александре Зец, још преко 400 деце погинуло током великосрпске агресије, а за шта такође никад нико није одговарао", наведено је у "ТВ календару".

Поводом тврдњи изнесених у емисији "ТВ календар", вршилац дужности главног уредника Првог програма ХРТ-а Миро Бранковић позвао је на реакцију руководиоца Сектора за документарну продукцију ХРТ-а Владимира Брнардића.

Затражио је и да се емисија у репризним терминима не емитује у истом облику и да се уклони са мрежних и мултимедијалних платформи, рекли су са ХРТ-а.

Упркос томе, прилог је поново емитован у репризи емисије приказаној у среду у 16.43.

На ХРТ-у ће истражити због чега Брнардић није поступио по наређењу надређених, наводи Јутарњи лист и додаје да ће према њиховим незваничним сазнањима тај уредник ХРТ-а бити и санкционисан.

У међувремену ХРТ се извинио због тврдње да је "трагични случај породице Зец медијски предимензиониран".

"Због емитовања непримерених тврдњи о трагичном страдању Александре Зец и других чланова њене породице, те поновног емитовања непримереног коментара, ХРТ, у складу са важећим унутрашњим правилницима, у најкраћем року ће утврдити одговорност свих укључених у припрему спорног прилога", наведено је у саопштењу.

Истакнуто је да непримерени коментар не одражава ставове ХРТ-а, "што је јасно из прилога који су поводом годишњице страдања Александре Зец емитовани у свим другим емисијама Информативног медијског сервиса Хрватске радио-телевизије".

ХРТ због спорног прилога упућује извињење породици Александре Зец и целокупној јавности, наводи се у саопштењу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво