Изетбеговић одговорио Грабар Китаровић: У Хрватској буја усташки екстремизам

Бакир Изетбеговић сматра да би сви лидери у региону требало два пута да размисле пре него што се упусте у коментарисање ситуације и проблема у суседним државама. "И у Хрватској буја усташки екстремизам, па смо ми из БиХ избегавали да такве појаве коментаришемо", каже Изетбеговић.

Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић прокоментарисао је изјаве председнице Републике Хрватске Колинде Грабар Китаровић о томе како се "треба суочити с чињеницом да се из тзв. Исламске државе у БиХ враћа хиљаде бораца", које су изазвале бурне реакције јавности.

"Ценим да би сви лидери у региону требало два пута да размисле пре него се упусте у коментарисање ситуације и проблема у суседним државама. Председница Грабар Китаровић очигледно није поступила тако, чиме је показала непоштовање према Босни и Херцеговини и њеном руководству", каже Изетбеговић за Фену, преноси Аваз.

Истиче да "није добро БиХ назвати нееманципираном земљом, коментарисати одевање Бошњака и Бошњакиња, преувеличавати проблем тзв. исламског екстремизма у БиХ, рецимо, додавати две нуле на број повратника са страних ратишта".

"Са сиријског ратишта се вратило 46 особа из БиХ– дакле, пар десетина а не пар хиљада, како је то утврдила председница Хрватске", каже Изетбеговић.

Додаје да у прошлој години није заблежен ниједан одлазак на страно ратиште из БиХ.

"Наше службе безбедности активно се и успешно носе с тим проблемом, размењују податке и искуства с надлежним службама, укључујући и оне у Хрватској. И у Хрватској буја усташки екстремизам, и Хрвати одлазе на страна ратишта попут украјинског, у Јасеновцу је откривена спомен-плоча с нацистичким поздравом, јавност се чудила неким фотографијама с екстремистичким барјацима, па смо ми из БиХ избегавали да такве појаве коментаришемо. Надам се да ће председница Хрватске убудуће поступати тако, односно бринути о властитом дворишту, а нама препустити бригу за наше", навео је Изетбеговић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво