Дерипаска тражи стотине милиона евра од Црне Горе

Олег Дерипаска, председник "Ен + Групе", од Црне Горе тражи стотине милиона евра обештећења због незаконитог присвајања његове инвестиције у Комбинату алуминијума "Подгорица" (КАП) и Руднику боксита "Никшић" (РБН).

Из Централноевропске алуминијумске компаније (ЦЕАЦ) саопштено је да ће Дерипаска тражити од Црне Горе обештећење у износу од више стотина милиона евра, пишу Вијести.

"Кроз ЦЕАЦ-ова улагања, Дерипаска је преузео већински део у КАП-у и РБН-у у 2005. години, а након међународне кампање од стране Црне Горе, у којима је држава стране инвестиције како би спасила финансијску судбину предузећа која су била у власништву државе и у лошем стању. Ипак, након што је остварила значајну и благовремену инвестицију у КАП-у и РБН-у од стране Дерипаске, Црна Гора је потом предузела серију непријатељских мера, како би одстранила та предузећа из његове контроле", наведено је у саопштењу, преносе црногорске Вијести.

Такође је истакнуто да је Дерипаска покушавао да оствари добру везу са црногорском страном, али је добру сарадњу онемогућило непријатељство Црне Горе према њему лично.

Дерипаска, у складу са правилима арбитраже Комисије Уједињених нација за међународно трговинско право, тражи арбитражу против Црне Горе уз наглашавање билатералног инвестиционог споразума између Русије и Савезне Републике Југославије, који је потписан 1995. године.

Није познато место арбитраже, а у саопштењу се каже да су "Акције Црне Горе на крају довеле до тога да је КАП стављен у неликвидност у 2013. години, а та мера је је уништила пуну вредност инвестиције Дерипаске".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара