Столтенберг: Примећено повећано присуство Русије на Западном Балкану

Алијанса примећује повећано присуство Русије на Западном Балкану, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, наводећи да ће тај војни савез на руску пропаганду одговорити отвореном дебатом и чињеницама.

Јенс Столтенберг је, на конференцији за новинаре након првог дана министарског састанка, упитан колико се причало о утицају Русије на Западном Балкану, рекао да нема сукоба са Русијом, али да верују у право суверених нација да одлучују о свом путу и будућности.

"Видели смо повећано присуство Русије и на Западном Балкану. Нећемо одговорити на руску пропаганду пропагандом, већ отвореном дебатом, јер верујемо да ће на дуже стазе чињенице и истина надјачати", рекао је Столтенберг.

Додао је да су видели извештаје у вези са умешаношћу руских држављана у инциденте у Црној Гори током изборног дана.

"Власти у Црној Гори ово истражују, и Србија је помагала у прикупљању чињеница у вези са инцидентом", навео је Столтенберг.

Поручио је да верују у отворено, слободно, демократско друштво, истичући да ће реформе и модернизовање безбедносних институција ојачати земље на Западном Балкану, пренео је портал ЦдМ.

"То ће бити најбољи начин да оне буду спремније да се штите од спољашњих мешања", рекао је Столтенберг.

Навео је да је Црна Гора показала колико се може постићи кроз евроатлантске интеграције и поздравио чињеницу да је 15 чланица већ ратификовало Протокол о приступању Црне Горе.

"Али у региону је напредак у застоју и видели смо назадовање у реформама, тако да морамо урадити више да подржимо реформе и стабилност, са више политичког дијалога, више практичне сарадње и ближе сарадње са ЕУ, јер стабилност на Западном Балкану доноси више безбедности Европи", додао је Столтенберг.

Навео је да је идеја НАТО-а да буду заједно и штите једни друге, поручујући да ће бити добро за Црну Гору да буде део НАТО-а, али и за Алијансу да држава постане пуноправан члан.

"Црна Гора ће бити део најјаче војне алијансе у свету, биће под окриљем безбедносних гаранција НАТО-а, што значи да смо заједно и штитимо једни друге и да је напад на једну чланицу напад на Алијансу", додао је Столтенберг.

Како је рекао, чланство Црне Горе добро је и за НАТО, јер Црна Гора "доприноси колективној одбрани и безбедности целе Алијансе".

"Њеном стратешком локацијом, изласком на Јадранско море, и чињеницом да Црна Гора има војне способности које су важне за НАТО - видели смо да је Црна Гора већ доприносила нашем присуству у Авганистану", рекао је Столтенберг, поручујући да се Алијанса радује што скоријем чланству Црне Горе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво