Референдум у Републици Српској важи тек од марта или априла?

Резултати референдума у Републици Српској о Дану Републике могли би постати званични тек на пролеће наредне године, пишу "Независне новине".

Како наводе Независне новине, то би могло да се деси јер је Уставни суд РС на данашњој Већа за заштиту виталног националног интереса одлучио да је Народна скупштина РС прекршила интерес бошњачког народа, будући да извештај о резултатима референдума није пре објављивања у "Службеном гласнику РС" достављен у Веће народа на разматрање.

Са одлуком Уставног суда РС сагласили су се и Бошњаци у Народној скуштини Републике Српске (НС РС), Секретаријат парламента, као и посланици владајућих странака и опозиције.

Оно, око чега су се на седници копља ломила јесте мотивација Секретаријата – да ли је одлука о резултатима референдума намерно послата мимо процедура, како би се спречило даље процесуирање чланова Комисије за спровођење референдума у Тужилаштву БиХ, како тврди опозиција, или управо супротно томе, искључиво како би одлука што пре била објављена, чиме би и резултати референдума постали званичан акт РС.

Недељко Чубриловић, председник НС РС, зауставио је спекулације да се ради о намерном пропусту наводећи да је учињена процедурална грешка и да ће парламент сада само поновити процедуру прихватања извештаја о референдуму, с том разликом да ће их овог пута, поштујући одлуку Уставног суда РС, упутити у Веће народа РС пре слања Службеном гласнику.

"Генерални секретар је надлежан за објаву. Он никакву грешку није направио јер је било мишљење да је реч о одлуци, а таквим актима Уставни суд се до сада није бавио", рекао је Чубриловић.

Слично тврди и Марко Аћић, генерални секретар парламента, истичући да је постојала најбоља намера, али да грешка није суштинска, већ искључиво процедурална.

Уколико Клуб Бошњака у Већу народа поднесе апелацију о заштити виталног националног интереса, Аћић је оценио да би резултати референдума могли постати званични у марту или априлу наредне године, наводи бањалучки лист.

"Овде није повређено никакво мериторно право, него само право Већа народа РС да они први разматрају и читају те акте", нагласио је.

Иако није директно најавио апелацију, из изјаве коју је дао Сенад Братић, потпредседник НС РС и члан "Домовине", то се могло наслутити.

Рекао је да се Бошњаци принципијелно залажу за поштовање процедура и права која проистичу и из Устава РС и из Устава БиХ, те да ће настави процедурално да их користи.

За Вукоту Говедарицу, председника СДС-а, нема дилеме – процедурална грешка је учињена намерно како би се, како он тврди, референдум о изјашњавању о Дану Републике претворио у необавезну анкету.

"Референдум се десио, а објаве у Службеном гласнику нема, из чега је јасно да је био само једна обична анкета која је владајућој гарнитури послужила за класичну манипулацију пред локалне изборе", устврдио је Говедарица, који такође тврди да сада неће бити могуће поновити процедуру јер је, како је објаснио, НС РС распустила Комисију за спровођење референдума, која је једина надлежна да поднесе извјештај парламенту о резултатима народне воље.

Чубриловић, пак, тврди да НС РС јесте констатовала да је комисија престала са радом, али да је још у функцији из процедуралних разлога, те да нема никакве препреке да у том својству поново извештај поднесе.

Уставни суд РС је на јучерашњој седници, осим што је одбацио објављивање поменутог извештаја реагујући на покретање виталног националног интереса Клуба Бошњака у Већу народа, прихватио да разматра заштиту виталног националног интереса о Закону о празницима РС, који је измењен на основу спроведеног референдума, али је одбацио захтјев Бошњака да Уставни суд прогласи неуставним Закључак парламента да Влада РС регулише на који начин ће се применом поменутог закона осигурати верске слободе.

Уставни суд је то образложио тако што је нагласио да закључак не садржи правну норму општег карактера, што, како наводе Независне, значи да акт није обавезујући.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво