Амерички Сенат усвојио резолуцију за Црну Гору у НАТО-у

На радној седници Спољнополитичког одбора америчког Сената једногласно је усвојена резолуција о подршци ратификацији Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у, која ће бити прослеђена на гласање пред пуним саставом Сената.

Председавајући одбора, републикански сенатор Боб Коркер рекао је да је Црна Гора спровела тешке реформе да би решила проблем корупције и друга питања из области владавине права, преноси Глас Америке.

Водећи демократски члан Спољнополитичког одбора Бен Кардин рекао је да је јасно да је Црна Гора дала значајан допринос напорима Алијансе широм света и спровела неопходне унутрашње реформе у области државне управе, владавине права и у борби против корупције.

"Тај напредак је још импозантнији када се узме у обзир чињеница да је Црна Гора подвргнута анти-НАТО и анти-западној пропаганди која потиче из Русије. Честитам земљи на начину на који је одговорила на то и веома сам срећан што јасно стављамо до знања да Русија нема право вета на одлуке Алијансе", истакао је Кардин.

Чланица одбора из Демократске странке, Џин Шахин, позвала је лидере у Сенату да ратификују протокол пре распуштања старог сазива Конгреса.

"Најбоља порука коју можемо да пошаљемо Русији је да желимо да Црна Гора постане чланица НАТО-а и да буде део европског блока који штити целу Европу", поручила је Шахинова.

У резолуцији о давању подршке ратификацији протокола наводи са да ће пријем Црне Горе у НАТО оснажити Алијансу, ојачати стабилност у југоисточној Европи и промовисати интересе САД и њихових НАТО савезника.

Међу стратешким разлозима за проширење НАТО-а, Сенат наводи да се САД и савезници суочавају са сталним претњама по њихову стабилност и територијални интегритет, као и да би напад на Црну Гору или њена дестабилизација због, како се истиче, спољашњег подривања режима, угрозили стабилност Европе и националне безбедносне интересе САД.

Уз подсећање да је Црна Гора спровела тешке реформе и предузела кораке да реши пробем корупције, сенатори истичу да САД и друге чланице НАТО-а на би требало да сматрају да је тај важан процес завршен и да би требало да наставе да захтевају додатне реформе.

Амерички законодавци су у резолуцији поручили и да ниједна земља која није чланица НАТО-а неће утицати на одлуке о његовом проширењу. Такође су потврдили да је чланство САД у НАТО-у и даље кључни национални безбедносни интерес земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво