Антифашисти осудили усташки поздрав у Јасеновцу

Хрватски антифашисти осудили су постављање спомен-плоче у Јасеновцу с уклесаним усташким поздравом "За дом спремни". "Значи ли ћутање надлежних државних тела да је коначно срушен 'мит о Јасеновцу', коју упорно намећу хрватски ултранационалисти", наводи Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске.

Савез антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске (САБА РХ) упозорио је да се декларативне изјаве о антифашизму хрватских званичника не могу сматрати озбиљним, а још мање изразима искреног антифашистичког уверења, будући да државне власти нису реаговале на поновно истицање тог усташког поздрава.

У саопштењу Савез подсећа да су у центру Јасеновца ветерани Хрватских обрамбених снага (ХОС) Јасеновца и Удружења добровољаца ХОС-а Града Загреба пре месец дана поставили плочу с усташком крилатицом "За дом спремни" у знак сећања на 11 погинулих припадника ХОС-а, који су страдали на том подручју.

САБА РХ поручује како та усташка крилатица "За дом спремни" негира јасеновачку жртву.

"Будући да надлежна тела државне власти нису реаговала на поновно истицање усташког поздрава 'За дом спремни' упозоравамо да се декларативне изјаве о државном антифашизму хрватских званичника не могу сматрати озбиљним, а још мање изразима искреног антифашистичког уверења", истиче се у саопштењу.

Наглашава да "све док се толерише усташки поздрав на спортским теренима и другим јавним окупљањима, све док се на интернет порталима распирује мржња према Србима, Јеврејима, Ромима и грађанима антифашистичког опредељења и слави злочиначки усташки режим, све док Јавна установа Спомен-подручје Јасеновац не реагује на нападе на јасеновачку жртве, Хрватска неће бити цивилизована држава ослобођена наци-фашистичког наслеђа".

"Ваља се упитати зар Јасеновац не заслужује исти третман као и Аушвиц у погледу негирања злочиначког карактера логора. Значи ли ћутање надлежних државних тела да је коначно срушен 'мит о Јасеновцу', коју упорно намећу хрватски ултранационалисти", наводи се у саопштењу.

Хрватски антифашисти наводе да истину о  логору у Јасеновцу поново тумаче националисти уз усташку крилатицу 'За дом спремни'.

"Наша је цивилизацијска и домољубна дужност одбранити истину о страдањима 85.000 људи, Срба, Јевреја, Рома, али и Хрвата антифашиста", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво