Пленковић променио став о усташким симболима

Под притиском јавности, хрватски премијер је у два дана променио став о усташком поздраву "За дом спремни" исписаном на спомен-плочи хрватским бранитељима у Јасеновцу пре месец дана.

Андрија Пленковић је најпре рекао да је то "деликатно питање" и да нема места причи о "рефашизацији", док је данас новинарима у Вараждину рекао да је ипак неопходно пронаћи законско решење којим би се држава јасно оградила од таквих симбола.

"Морамо тражити законски пут у који ће бити укључени сви политички актери и стручњаци, како бисмо се јасно одредили према симболима тоталитарног система... Мислим да је више од 70 година од краја Другог светског рата зрело време да на један смирен, сталожен начин постигнемо консензус у хрватском друштву и да се о томе одредимо. Наравно, за то је потребан договор, али пре свега законито поступање свих тела власти", рекао је Пленковић, пренела је Хина.

Загребачки Јутарњи лист је раније оценио да нереаговање хрватске државе на истицање усташког натписа у Јасеновцу, месту усташке фабрике смрти, тешко компромитује целу Хрватску.

Коментаторка тог листа Јелена Ловрић, наиме, констатује да ћутањем о Јасеновцу хрватски државни врх срамоти себе и целу хрватску државу, те да је, како наводи, усташки поздрав исписан на спомен-плочи у Јасеновцу "перверзна провокација".

Пре тачно месец дана, 5. новембра, у центру Јасеновца на згради дечјег вртића на Тргу краља Петра Свачића постављена је спомен-плоча у знак сећања на 11 погинулих хрватских ветерана, припадника Хрватских одбрамбених снага (ХОС-а).

Спомен-плочу поставили су ветерани ХОС-а Јасеновца и Удружења добровољаца ХОС-а града Загреба. Поред имена погинулих, на дну плоче, стоји службени округли знак ХОС-а, с поздравом из НДХ "За дом спремни".

О спомен-плочи у Јасеновцу расправљало се и у Сабору, а заступница опозиционог СДП Сабина Гласовић је у име клуба посланика те странке рекла да је тим поводом иницирана седница Одбора за Устав, Пословник и политички систем.

Хрватски портал 24сата доноси текст под насловом "Нема ту никакве рефашизације. Фашизација никада није престала", осврће се на изјаву премијера Андреја Пленковића који је, коментаришући јуче ХОС-ову спомен-плочу у Јасеновцу, рекао да ту није реч о "рефашизацији".

"И он (Пленковић) је у праву, ово заиста није доказ 'рефашизације' Хрватске", констатује портал и додаје да овде није реч ни о каквој растућој фашизацији Хрватске.

Та фашизација, како се наводи, уписана је у темеље самосталне хрватске државе и вуче корен кроз све ове године у којима су се мењале владе и политичке опције, премијери и министри, Устав и закони, критеријуми и одлуке...

"Фашизација је, у овом или оном облику, увек била присутна. То се сада најбоље види у случају Удружења бранитеља ХОС-а која у свом статуту има уписан поздрав 'За дом спремни', а која је уредно регистрована и никада није забрањена", наводи портал.

Подсећа да то удружење није забранила влада некадашњег премијера и лидера СДП Зорана Милановић. Зато је, сматра овај портал, сада на ХДЗ-у премијера Пленковића да то исправи и поправи, кад то већ није поправио СДП, да се јасним изјавама, ако већ не санадеровским делима, огради од усташких симбола на споменицима.

То је "деликатно питање" само за оне који траже елегантан узмак, закључује портал алудирајући на изјаву премијера Пленковића, који је рекао да је спомен-плоча у Јасеновцу "деликатно питање".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи