Хрватска обележила дан државности

Хрватска је обележила Дан државности, 17 година откад је 25. јуна 1991. Хрватски сабор прогласио уставну одлуку о суверености и самосталности Хрватске, назначивши тако почетак њеног издвајања из бивше СФРЈ.

Делегација државног врха положила су венце погинулим хрватским војницима и цивилима на загребачком гробљу Мирогој, а након тога, у присуству председника Стјепана Месића и шеф сабора Владимира Шекса, одржана је свечана седница владе.

Том приликом премијер Иво Санадер нагласио је да разлике и надметања на политичкој сцени не могу бити разлог за различита виђења хрватске будућности.

Месић је нагласио да је антифашистичка борба имала важну улогу за настанак Хрватске, да величање усташтва у Хрватској ником не користи, а да НДХ није била ни независна, ни Хрватска, нити држава већ квислиншка творевина која је спроводила злочин.

Санадер је на то одговорио да се Хрватска не сме више бавити сама собом и политиком која је поражена, додавши да антифашизам треба разликовати од комунизма и његових злочина, као и да величање усташтва треба спречити, али не треба преувеличавати јер већина хрватских људи подржава антифашизам.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи