Подгорица, условна казна за Велимировића због планирања напада

Мирко Велимировић, један од осумњичених за стварање криминалне организације која је планирала терористички напад у Црној Гори на дан парламентарних избора 16. октобра кажњен је са шест месеци затвора, условно годину, пошто се нагодио с црногорским специјалним тужилаштвом.

Велимировић, из Зубиног Потока на Косову, признао је раније данас у Вишем суду у Подгорици да је набавио аутоматске пушке, али да је онемогућио да се оне унесу у Црну Гору и да их је уништио, расклопио и бацио у језеро.

Крајем новембра, Велимировић је склопио споразум са Специјалним тужилаштвом за организовани криминал којим је признао да је био члан криминалне организације која је наводно планирала насилан упад у Скупштину, хапшење и ликвидацију тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Пред судијом је испричао да је такође осумњичени за покушај тероризма Александар Синђелић добио 30.000 евра да купи оружје које је група бившег команданта Жандармерије Србије Братислава Дикића требало да искористи и изазове крвопролиће тако што ће би заузела Скупштину Црне Горе на дан избора 16. октобра.

"За себе заслужујем орден да ми се додели, јер сам спасио црногорски народ и државу, а не да ми се суди. Из патриотских разлога сам ово урадио, да бих се одужио црногорском народу који је спасио српску војску. Они који знају историју знају о чему причам", казао је Велимировић.

Специјални тужилац Саша Чађеновић рекао је да је изјава Велимировића истинита, да "није бајка" и оценио да је "оправдано" да суд прихвати условну казну за кривично дело стварање криминалне организације.

Тужилаштво сматра да је Велимировић, "иако вођен незаконитим циљевима, допринео откривању саме криминалне организације" и идентификовању и других чланова организације.

Тужилаштво је раније доделило статус сведока сарадника осумњиченом Александру Синђелићу.

Истрага се води против 19 држављана Србије и Русије, а као организатори покушаја тероризма означена су двојица "руских националиста". У покушај тероризма је умешан и Демократски фронт, односно један од његових челника, кога Тужилаштво до сада није именовало.

Тужилаштво је раније саопштило да нема доказа да је у планове укључена званична Москва, што је у више наврата одбацио и Кремљ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво