Јутарњи лист: Москва зна како са Загребом, само дрекне "Бу"

Председнику хрватске владе Андреју Пленковићу излази на нос посета Украјини и његова понуда хрватских добрих услуга за мирну реинтеграцију територија под контролом побуњеника, подржаних од Русије, пише "Јутарњи лист".

Приговори у Хрватској, слева и здесна, како наводи лист, своде се на исто: зашто би неко износио хрватско мишљење које може да штети хрватским економским интересима?

Руски амбасадор у Загребу Анвар Азимов, спретно користи потребу хрватских медија за сензацијама и паником, па преко њих, с мером и на фин начин, прети Хрватској због њених политичких одлука, пише загребачки дневник.

Како наводи лист, пре неколико месеци он је љубазно рекао: "Једна од мојих негативних импресија јесте ваша велика зависност у спољној политици од Запада. Годину дана сам овде и покушавао сам да десет министара позовем у Русију, на форуме, конференције... Нико од њих није посетио Русију."

Такође је додао да Русија даје политичке сигнале.

"Ми не желимо да извучемо Хрватску из ЕУ и НАТО-а, али истовремено Русија може надопунити оно што вам недостаје", наводи амбасадор.

"Наравно, санкције ће се укинути за годину или две, а Русија ће тада постављати наруџбине за куповину робе, али процењујући ко се како понашао у време санкција. А у том случају Хрватска неће добро проћи"”, пренео је амбасадорове речи хрватски дневни лист.

Како наводи Јутарњи, амбасадоров посао јесте “преврнути да не загори”, па је логично да у питању Крима потеже паралелу с Косовом, а у питању Доњецка и Луганска наглашава да се тамо не петља Русија, него су огорчени украјински грађани руске националности.

"Логично је да Хрватска, пошто је неопрезно и заправо криминално трубила о историјским границама и о 'хрватском барјаку на Романији', па онда уз озбиљне жртве одбранила авнојске границе које је Бадинтерова комисија признала као заштићене Хелсинšшком повељом, мора да дува и на хладно када се Хелсиншка повеља у том погледу гази, како је учињено с Кримом", наводи се у чланку.

Како пише лист, паметно Азимов каже да је Крим у доба Никите Хрушчова поклоњен Украјини, али опрезно прећуткује да је претходно у доба Стаљина етнички "очишћен" од Татара којима га је царска Русија отела на правди Бога, наиме правом јачег.

Чињеница је да је хрватска политика према Русији, "и економска и дипломатска", годинама вођена као да никога није било код куће ни на Пантовчаку, ни у Банским дворима, да две године није именован амбасадор у Москви, што је испод нивоа безобразлука, да у Загребу нису сами са собом начисто како ће с Москвом, оцењује Јутарњи лист.

"С друге стране, видимо да Москва има идеју како са Загребом, јер чим дрекне: 'Бу', код нас одмах одјекује хорски родољубиво: Ајме нама!”"

Хрватска не само да сме него и мора да има ставове о битним питањима не само регионалне него и европске, медитеранске и глобалне политике, првенствено када је реч о безбедности и просперитету, сматра хрватски дневник.

"Мантра коју смо годинама слушали са Зрињевца "да ћемо се о овоме и ономе усагласити с нашим европским партнерима" мирише по слуганству или, барем, по индолентном мањку не само иницијативе или става, него и самопоштовања", констатује лист.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво