Заев: Следеће недеље избори између пропасти и живота

Неколико хиљада људи окупило се у Скопљу на митигу опозиционог СДСМ Зорана Заева, који је предстојеће изборе назвао "избором између пропасти и живота", преноси АП. Међутим, поједини локални медији наводе да се на митингу окупило неколико десетина хиљада људи и да је због великог броја возила настао саобраћајни колапс.

Заев је поручио да су избори 11. децембра избори за "нашу Македонију" и да је зато одговорност велика.

"Имате шансу да изаберете какву будућност желите - 11. децембра гласате за сопствену будућност", поручио је Заев, пренела је македонска агенција МИА.

Заев је изнео и "План за живот у Македонији" који предвиђа да просечна плата буде 30.000 денара (око 500 евра) и подршку домаћим предузећима.

Истакао је да ово није обична кампања, већ избори за "ваше и наше животе и нашу Македонију", наводећи да стабилна Македонија значи да свако има посао.

Парламентарни избори у Македонији биће одржани 11. децембра.

Избори се одржавају две године пре рока, у складу са споразумом о окончању политичке кризе изазване скандалом са прислушкивањем, а који је постигнут уз посредовање Запада.

Македонија се налази у превирању од фебруара 2015, када су објављени транскрипти телефонских разговора више од 20.000 људи који су праћени, а два главне политичке странке конзервативна ВМРО-ДПМНЕ и опозициона левичарска СДМС почеле да размењују оптужбе око тог прислушкивања.

Међу прислушкиванима су били припрадници полиције, судије, новинари и стране дипломате.

Првобитно је требало да се избори одрже раније ове године, али је планирани датум два пута одлаган након што су опозиционе странке износиле примедбе да нису обезбеђени услови за фер и слободно гласање.

Представници коалиција и странака у Македонији потписали су 20. новембра Кодекс којим се обавезују на фер и демократски изборни процес.

Кампања за превремене парламентарне изборе трајаће до 9. децембра.

На изборима ће учествовати 11 политичких субјеката, а право гласа у Македонији има 1.784.524 грађанина, док 20.591 има стално пребивалиште ван земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво