Александер ван дер Белен нови председник Аустрије

Према незваничним резлутатима, на основу 100 одсто пребројаних гласова на данашњим председничким изборима у Аустрији победио је Александер Ван дер Белен, независни кандидат кога подржавају Зелени. Кандидат деснице Норберт Хофер признао пораз.

Александер ван дер Белен је освојио 51,69 одсто гласова, а кандидат десничарске Слободарске партије (ФПО) Норберт Хофер 48,32.

У ове резултате нису укључени гласови предати путем поште, на основу којих ће Ван дер Белен, према процени Института АРГЕ, освојити укупно 53,3 одсто гласова, док ће Хофер пасти на 46,7.

Статистички простор грешке износи још само 0,4 одсто, што значи да даље пребројавање гласова не може утицати на коначни резултат.

Међународна заједница страховала је од могућег Хоферовог избора, јер се спекулисало да ће тражити иступање Аустрије из Европске уније, и уједно ојачати десницу широм старог континента.

Ван дер Белен оценио је да је његова победа над противкандидатом Слободарске партије Норбертом Хофером на председничким изборима у Аустрији победа проевропске Аустрије.

"Од почетка сам се борио за Аустријанца који је проевропски оријентисан", рекао је Ван дер Белен на телевизији, преноси АФП.

Додао је да су његовој победи допринеле и "старе вредности које је промовисао", као што су слобода, једнакост и солидарност.

У првој изјави након избора ван дер Белен је саопштио да жели да буде председник свих Аустријанаца, и да ће прићи и гласачима свог противкандидата Норберта Хофера и његове Слободарске партије.

Циљ му је, како је нагласио да грађани Аустрије током времена кажу "види то је наш председник".

Припремама за мандат на месту председника Аустрије Ван дер Белен ће се посветити, како је најавио, од идуће недеље.

Мој претходник Хајнц Фишер ће ми у томе сигурно помоћи", зкључио је Ван дер Белен.

Норберт Хофер раније је на својој Фејсбук страници признао пораз.

Хофер је изразио жаљење што није пошло за руком да победи, те се захвалио бирачима на подршци. Захвалио се гласачима и најавио наставак своје политичке каријере. Кандидоваће се за парламентарне изборе идуће године, на листи иза шефа партије Хајнц-Кристијана Штрахеа.

"Радо бих пазио на нашу Аустрију"; нагласио је Хофер, уједно честитајући Ван дер Белену на успеху. "Молим све Аустријанце да сарађују у буду јединствени. Ми смо сви Аустрија, независно од одлука на изборима"; поручио је Хофер.

Шеф ФПО Хајнц-Кристиан Штрахе је изјавио да је он наравно прижељивао другачији резултат, али да прихвата демократску вољу већине.

Изразио је наду да ће Ван дер Белен бити добар и фер победник. Такође је истакао да жали због пораза Хофера, који је, према његовим речима, уложио велике напоре у протеклој години.

Генерални секретар ФПО Херберт Кикл честитао је први Ван дер Белену, додајући да је Хофер остварио историјски резултат у историји странке, што ће бити одлична основа за даље изборе.

Аустријски канцелар Кристијан Керн изразио је задовољство што је на председничким изборима победио Александер ван дер Белен.

"Уверен сам да са Ван дер Беленом добијамо председника који ће на одличан начин представљати нашу земљу како унутар државе, тако и иностранству, поручио је Керн на конференцији за новинаре.

Такође је изразио поштовање кандидату Слободарске партије Норберту Хоферу. Његовим бирачима је поручио да је важно да се данас нико не осећа као губитник, јер су, како је истакао, "сви грађани су Аустрија".

Коначни резултати избора биће објављени сутра, а службени 15. децембра.

Излазност на биралишта је била чак већа него у мају, са 72 пролетос на 73 одсто данас.

Аналитичари: И oптимизам и страх покренули бираче

Грађани Аустрије одлучили су се тиме за наставак досадашње политике, а против неизвесности коју би, како се оцењивало, донео избор десничарског кандидата Норберта Хофера.

Страх од будућности је био јаки покретачки мотив код ових избора. У првим рекакцијама после објављивања првих резултата, шефови аустријских парламентарних партија су полазили од те чиненице, једино су је интерпретирали различито - левица, да је десница застрашивала њене гласаче; десница, да су симпатизери левице изазивали атмосферу пропасти ако победи Хофер.

Ко је имао какве мотиве данас кад је ишао на изборе? Политиколог Петер Филзмајер, који за ОРФ увек коментарише изборе, такође спомиње страх као мотив, али га статистички објашњава другачије - да су за Ван дер Белена гласали оптимистични, они који без страха гледају у будућност, док су, како је оценио, Хоферу дали глас грађани уплашени пред будућношћу.

Зашто се гласало тако како се гласало? Према Филцмајеру, чак 42 одсто Ван дер Беленових одлучило се на тај чин да би спречило Хофера, а само 32 одсто зато што им је била важна његова победа.

Код Хоферових гласача, преко 50 одсто њих је гласало зато што су хтели да он победи, а само 24 одсто да би спречили противкандидата.

Тачно у 17 часова затворена су и последња биралишта на председничким изборима у Аустрији који су привукли велику међународну пажњу због кандидата деснице Норберта Хофера коме су предизборна истраживања давала добре шансе.

За разлику од ранијих година овога пута због поништења исхода другог круга гласања одржаног у мају, нису прослеђивани чак ни подаци о излазности пре затварања бирачких места.

Најкасније су гласали Бечлије и становници Инсбрука, то јест до 17 часова, док је у другим општинама гласање трајало много краће.

Председничке изборе у Аустрији, где су грађани гласали између Хофера и Александера ван дер Белена, кандидата кога подржава странка Зелених прати више од 750 акредитованих новинара.

Биографија Александера ван дер Белена

Ван дер Белен је политичар са дугогодишњим искуством који је у току кампање обећао да ће бити надстраначки шеф државе, иако је у трку ушао уз подршку странке Зелених.

Рођен пре 72 године у Бечу, као дете Естонке и Руса, а детињство је провео у аустријској покрајини Тирол.

Преци по оцу Александера ван дер Белена су се преселили из Холандије у Русију крајем 17. века и од 18. века су живели у Псковској губернији.

Његов отац се родио у Пскову, али је након Октобарске револуције емигрирао у Естонију, где се упознао са будућом мајком новог председника, те се 1940. године преселио у Аустрију.

Ван дер Белен је касно ушао у политику, најпре је био члан Социјалдемократске партије (СПО), али је касније прешао у странку Зелених, чији је био посланик од 1994. године.

Није дуго требало да професор привреде крене да се пење у хијерархији Зелених и, због одличне реторике, гарниране хумором, ускоро постане и звезда те странке, иако су његови ставови по партијској бази сувише економско-либерални.

Ван дер Белен је 1999. постао и лидер Зелених, а странку, коју је водио десетак година.

За његово време Зелени су ређали изборне успехе, а када је 2008. лошије прошао на гласању него што је очекивао, предао је кормило странке Еви Главишниг.

Ван дер Белен је око себе окупио значајна имена из политичког и културног живота Аустрије која су подржала његову кандидатуру.

Сви који се плаше успона деснице подржавали су шармантног професора, који ће након ове победе бити један од најстаријих председника.

Ван дер Белен се током кампање представљао као кандидат центра настојећи да привуче грађане страхом од деснице.

Он је у другом кругу, крајем маја, победио тесно, освојивши 50,3 одсто гласова, али је исход избора поништио Уставни суд због неправилности у вези са пребројавањем гласова пристиглих путем поште.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво