Линта протестује због начина ископавања жртава НДХ

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је протестовао због начина на који је Комисија Владе Хрватске за истраживање и ексхумацију жртава Другог светског рата и послератног раздобља приступила вађењу костију из Шаранове јаме и других јама на Велебиту, јер, како је навео, жели да минимизира српске жртве.

У те јаме су, како се додаје у Линтиној писаној изјави за медије, "усташе масовно бацале српску децу, жене и мушкарце за време злочиначке НДХ".

Поменута Комисија о својој намери није обавестила надлежног православног епископа горњокарловачког Герасима, нити су обавештене породице и родбина жртава, нити јавност путем медија, напоменуо је Линта.

Сумња да се вађење костију не обавља по стручним критеријумима, као и да се не узимају узорци за ДНК анализу ради утврђивања идентитета жртава, те да се вађење посмртних остатака обавља у тајности, док се саопштавају различити подаци о пронађеним остацима.

На овај начин, како сматра председник Савеза Срба из региона, страдали Срби се убијају по други пут.

"Када се све наведене чињенице узму у обзир остаје закључак да се ради на овакав начин јер се жели драстично умањити број српских жртава и минимизирати и релативизовати злочин геноцида у НДХ", навео је Линта.

Затражио је да Комисија Владе Хрватске изврши све истражне и друге радње, а затим да посмртне остатке српских жртава преда Српској православној цркви како би били достојанствено сахрањени уз све потребне почасти.

За утврђивање праве истине, Линта наводи да је неопходно да се између Србије и Хрватске постигне договор да се у процес вађења посмртних остатака укључе и породице жртава, представници СПЦ и тимови стручњака из Србије (спелеолози, форензичари, патолози етнолози) с циљем да се избегне манипулација бројем жртава као и се израде стручни и научни радови на наведену тему.

Такође, веома је важно да се изради што потпунији списак жртава и њихових потомака ради ДНК идентификације.

У случају да Хрватска одбије учешће Србије у процесу вађења и идентификације српских жртава то ће бити још један доказ да Хрватска није спремна да се суочи са прошлошћу, односно злочинима НДХ, те да српским жртвама ода дужно поштовање, закључио је Линта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво