Иванић: Због Изетбеговића немогућа посета Николића БиХ

Није реално да до председничких избора у Србији буде организована посета њеног председника Томислава Николића Сарајеву и Председништву БиХ и то због бошњачког члана Бакира Изетбеговића, рекао је председавајући Председништва БиХ Младен Иванић. Време је да странци оду из Уставног суда БиХ, каже Иванић.

Иванић је за Вечерње новости навео да он и члан Председништва из реда хрватског народа Драган Човић имају више него коректан однос према Николићу, али да нису добри односи Изетбеговића и Николића.

Како је оценио, томе је доста допринео и напад на премијера Александра Вучића у Поточарима и то што БиХ ништа није урадила у истрази.

Такође, према његовим речима, није нормално ни да се председнику Николићу откаже посета због привођења Насера Орића.

"То је некултурно", каже Иванић и додаје да искорак у односима са Србијом морају да покажу пре свих представници Бошњака јер је ту проблем.

Додаје и да односи на релацији Загреб–Београд–Сарајево морају да буду бољи јер што су бољи односи у том троуглу мирнија је и стабилнија БиХ.

"Покушаћу да направим трилатерални састанак са представницима Хрватске и Србије, али тек у марту", рекао је Иванић.

Председник Србије Томислав Николић рекао је јуче да никада није добио званичан позив да посети Сарајево, те да он не може да се намеће да иде у госте и да "никада, никоме није одбио позив за посету".

На питање новинара да ли ће до краја мандата посетити Сарајево, Николић је рекао да је постојао план да у време када Председништвом БиХ председава бошњачки представник да га позову у званичну посету Сарајеву, али да се то није остварило.

"Време да странци оду из Уставног суда БиХ"

Иванић је рекао и да је време да странци оду из Уставног суда БиХ, али да не верује да ће то Бошњаци прихватити, као и да неће дати никакав легитимитет избору новог страног судије Уставног суда БиХ.

Наводећи да су Бошњаци свесни да ће Уставни суд БиХ у сваком сукобу стати на њихову страну, Иванић је за Вечерње новости подсетио да су добили захтев да у Председништву БиХ, иако њихово мишљење није обавезујуће, расправљају о новом судији.

"Ја то одбијам и не желим да ту тему ставим на дневни ред", рекао је Иванић који је оценио да је одлука Уставног суда БиХ о поништавању резултата референдума о Дану Републике Српске само наставак "сапунске опере" која неће имати политичких последица.

Навео је да нема шансе да неко изван српског народа забрани том истом народу да слави 9. јануар као Дан РС, а ни да поништи резултате референдума.

Према његовим речима, то је непотребно политичко инаћење које само срозава ауторитет Уставног суда БиХ.

Оцењујући да 9. јануар мора да остане празник, он је истакао да би додао још једну реч у називу па би уместо Дана Републике Српске имали Дан слободе Републике Српске.

"У наредна два века можемо да се гањамо по судовима због имена", рекао је Иванић.

Каже и да је сама претпоставка да ће Бошњаци одређивати Србима шта ће да славе потпуно погрешна.

На коментар да се његово име помиње као прва опција за кандидата за председника Републике Српске испред опозиције, Иванић је истакао да су избори за две године и да му је то у овом тренутку далеко, односно да је прерано говорити о томе.

Истиче и да ће одлуку о могућој кандидатури за председника РС донети почетком 2018. године.

"За сада сам става да овој земљи требају нови људи и генерације политичара, а да ми који смо већ овде доста дуго приводимо своје каријере крају. Углавном о том-потом", закључио је Иванић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво